Pasen in Polen. Wat kun je doen in Krakau tijdens Pasen?

21 maart 2022

Pasen in Polen. Wat kun je doen in Krakau tijdens Pasen?
21 maart 2022

Pasen in de katholieke cultuur wordt gevierd ter herinnering aan de opstanding van Jezus Christus. Het is een zeer oud en belangrijk feest op de Poolse kalender, daarom is de viering ervan vol van vele rituelen en tradities. De exacte datum van Pasen is niet vast en verandert elk jaar. Wie en hoe bepaalt wanneer Pasen in Polen is?

De datum van Pasen in Polen

Tijdens het Concilie van Nicea in de vierde eeuw n.Chr. werd besloten dat Pasen op de zondag na de eerste volle maan in de lente zou worden gevierd. Het heeft te maken met de Evangeliën en de Joodse cultuur, vooral de maankalender. Daarom heeft Pasen in Polen geen vaste datum. Het is altijd tussen 22 maart en 25 april.

Paasei ("pisanka") en Mariacki Kerk

Paastradities in Polen

Hoe wordt Pasen in Polen gevierd? Paastradities gaan terug tot de Slavische tijden en combineren volksrituelen die verband houden met de natuur en de christelijke cultuur. Pasen is verbonden met symbolen van overwinning op de dood, nieuw leven en hoop.

Een interessant fenomeen is de regionale diversiteit van paastradities in Polen. Afhankelijk van het deel van het land kun je verschillende tradities en gebruiken tegenkomen. Behalve het feestelijke paasontbijt in alle regio's van Polen, worden paaseieren versierd en worden mensen op Tweede Paasdag met water besprenkeld.

Paaspalmwedstrijd op de markt van Krakau

Tradities gedurende de hele paasperiode

De voorbereiding op Pasen wordt vastentijd genoemd. Het duurt 40 dagen. De Poolse paastraditie is uiterst rijk aan symbolen. Voor Pasen bereiden families decoraties voor, waaronder paaseieren, als teken van nieuw leven. Prachtige paaspalmen worden gemaakt ter herdenking van Christus' intocht in Jeruzalem, die na de zegening op Palmzondag geloofd worden het huishouden te beschermen tegen tegenspoed en ziekte.

Op Paaszaterdag wordt bepaald voedsel in de kerk gezegend. Het wordt door hele families in een paasmandje gedragen. Er moet een ei zijn, een lam, wat een metafoor is voor onschuld en gehoorzaamheid, brood - wat het lichaam van Jezus betekent, ham of worst voor overvloed, zout om te zuiveren en kwaad weg te jagen, peper en mierikswortel om kracht te geven en cakejes om de menselijke vriendschap met de natuur en de mogelijkheid om te creëren te symboliseren. Het paasmandje is versierd met buxus, wat als het het hele jaar door groen is, volharding en eeuwigheid betekent. Deze gewoonte brengt zegen, overvloed en welvaart voor het hele volgende jaar.

Paasmandje

Pools paasontbijt - de bekroning van het wachten en een feest van smaken

Paaszondag is de meest inspirerende en vreugdevolle dag. Vanaf 6 uur 's ochtends kondigen kerkklokken de opstanding van Jezus Christus aan. Na de Heilige Mis gaan families zitten voor een ceremonieel paasontbijt. De paastafel is bedekt met een wit tafelkleed en versierd met buxustakjes. Het hele huis is vol konijnen, kippen, waterkers en andere decoraties in lente kleuren.

Het Poolse paasontbijt begint met goede wensen en het delen van een ei. Traditionele paasgerechten worden gedomineerd door zure roggesoep, gevulde eieren, witte worst, paté, gebraad en hammen. Paascakes, kruimeldeeg taarten en cheesecakes worden geserveerd als dessert. Na het ontbijt moeten de kinderen cadeautjes van het konijn vinden. Dit zijn kleine verrassingen die in de tuin of thuis verborgen zijn.

Paasontbijt

Poolse paastradities - Natte Maandag

Een van de meest geliefde en verwachte tradities voor de jongsten is de Poolse traditie van Natte Maandag. In Polen is dit de enige dag waarop je vrij water over anderen kunt gieten. Dit plezier symboliseert niet alleen reiniging, maar zou ook vruchtbaarheid bevorderen.

Pasen in Krakau

Veel interessante paasceremonies vinden plaats in de hoofdstad van de regio Malopolska. Het bezoeken van Krakau tijdens de paastijd is een geweldige gelegenheid om de magie van de feestdagen te voelen, veel unieke gerechten te proeven en te genieten van vele paas evenementen in Krakau van maart tot april.

Op de tweede dag van Pasen vindt er een kerkbeurs genaamd Emaus plaats bij het Norbertijnse klooster. Het is een kleurrijk festival waar je traditionele producten kunt proeven of kunt kijken naar het werk van lokale kunstenaars.

Op de eerste dinsdag na Pasen bezoek je de Krakusheuvel voor Rękawka. Dit evenement biedt tal van artistieke optredens, wedstrijden en de houten kraampjes verleiden met heerlijk eten en kleurrijke souvenirs.

Voor echte muziekliefhebbers is er Misteria Paschalia in Krakau. Het is een van de belangrijkste vroege muziekfestivals in Europa. Het festival Misteria Paschalia vindt plaats tijdens de Heilige Week voor Pasen. Naast talloze concerten op de Grote Markt in Krakau, worden thematische voorstellingen over de dood en opstanding van Jezus Christus opgevoerd.

Na het bekijken van de emotionele shows en het luisteren naar geweldige concerten van Misteria Paschalia, neem je een kijkje bij de kraampjes van de Paasmarkt in Krakau. Je kunt hier kerstspullen, souvenirs, speelgoed, sieraden en unieke handgemaakte artikelen kopen. Na een onderbreking vanwege de pandemie zal de Krakau Paasmarkt in 2022 nog meer bloeien dan voorheen.

Rękawka bij de Krakusheuvel

Hoe is het weer in Krakau in april?

Als je Krakau bezoekt tijdens Pasen, kun je wat regen verwachten. De gemiddelde temperaturen overdag liggen tussen de 10 °C en 20 °C. De zon staat al hoog aan de hemel en schijnt vrij sterk. Dit is het perfecte weer voor gezinswandelingen in en rond Krakau.

Pasen in Krakau zal zeker een onvergetelijke ervaring en avontuur zijn voor iedereen.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...