Krakau Delicatessen - Obwarzanek, Maczanka, Zapiekanka. Je moet deze snacks proberen!

20 september 2021

Krakau Delicatessen - Obwarzanek, Maczanka, Zapiekanka. Je moet deze snacks proberen!
20 september 2021

Om Krakau echt te leren kennen, moet je de traditionele lokale keuken proberen. De meest populaire en bekende Poolse gerechten zijn pierogi, żurek, barszcz en schnitzels, en deze zijn te vinden op menu's in heel Polen. Maar Krakau heeft ook zijn eigen lekkernijen die, eenmaal geprobeerd, zeker een van je favoriete vakantieherinneringen zullen worden.

Obwarzanek

Iedereen heeft ervan gehoord - ze zijn net zo belangrijk geworden als het Wawel-kasteel en de draak. Het is een karakteristiek ringvormig brood gemaakt van gedraaide strengen tarwedeeg, met een gouden korst bedekt met zout en sesam- of maanzaad.

Verbazingwekkend genoeg zijn de vroegste verwijzingen naar de obwarzanek te vinden tot 1394, toen het verscheen in de rekeningen van het koninklijke hof van koning Władysław Jagiełło en koningin Jadwiga!

In eerste instantie kon de obwarzanek alleen worden gebakken tijdens de vastentijd door bakkers die specifiek waren toegewezen aan die taak door het bakkersgilde. Dit systeem bleef van kracht tot 1802, toen het privilege om ze te bakken werd omgezet in een loterij waarbij de geautoriseerde bakkers werden geselecteerd door het trekken van loten. Het lijkt erop dat deze manier om de bakkers te kiezen stopte na 1849, vanaf welk moment elke bakker de obwarzanek kon bakken - zonder beperkingen. Tegenwoordig worden ze voornamelijk verkocht vanaf straatkarren.

De obwarzanek is geregistreerd bij de Europese Commissie als een beschermd voedingsproduct, met PDO (Beschermde oorsprongsbenaming) en PGI (Beschermde Geografische Aanduiding) status.

Bagels met maanzaad en kaas

Prądnicki brood

Een ander beschermd lokaal Krakaus product is Prądnicki brood, dat is een donker brood gemaakt van roggemeel, met een knapperige en gebarsten korst. Het originele brood kan worden geïdentificeerd door het PGI-symbool op het etiket, samen met de annotatie "Beschermde Geografische Aanduiding".

Prądnicki brood op de beurs in Poznań - 2014

Maczanka

Hoewel het op het eerste gezicht misschien op een varkensvleesbroodje lijkt en het heeft enkele overeenkomsten, zijn er eigenlijk veel verschillen tussen de twee. Het bereiden van maczanka kost veel tijd, omdat de varkensnek of -lende eerst twee dagen in speciale kruiden moet worden gemarineerd en vervolgens het vlees langzaam op lage temperatuur moet worden geroosterd en gestoofd met ui tot het zacht is. De toegewijde saus - gemaakt van mosterd en augurken - wordt veel eerder bereid met kalfsbotten in een gebraden bouillon met rode wijn.

Maczanka is de overgrootmoeder van de hamburger genoemd. Een snelle en vullende maaltijd die gemakkelijk onderweg kon worden gepakt, werd snel populair onder studenten en taxichauffeurs terug in de 19e eeuw. Er wordt zelfs gespeculeerd dat een vergelijkbaar gerecht al in de 17e eeuw bestond! Helaas was de 19e eeuw niet de beste tijd om innovaties in Polen te promoten (vooral gezien het feit dat Polen destijds zelfs niet op kaarten bestond), dus maczanka werd geen bijzonder populair gerecht in de rest van het land of over de hele wereld. In Krakau heeft echter niet iedereen het geprobeerd, hoewel het echt de moeite waard is, vooral als je een fan bent van vlees. Traditioneel bereide maczanka is op verschillende plaatsen te vinden, maar de foodtrucks in de wijk Kazimierz behoren tot de beste.

Maczanka Krakowska kan veel toevoegingen hebben

Zapiekanka 

Dit Poolse fastfood is populair in het hele land, maar wordt meestal geassocieerd met Krakau. Het werd zo populair in de jaren zeventig dat de toenmalige Eerste Secretaris van de PZPR, Edward Gierek, een octrooi kocht om deze speciale stokbroden te bakken. De plekken in de Okrąglak op Plac Nowy (Nieuwe Plein) worden algemeen beschouwd als de beste, maar die plaats werd eigenlijk al jaren populair vanwege de schnitzels die er werden verkocht. Nadat de eigenaar, Endzior, was overleden, begonnen ze daar zapiekanka te verkopen en hoewel de kwaliteit niet zo goed was als voorheen, bleef de legende in leven. We raden aan om ze te proberen op minder toeristische plaatsen, zoals het restaurant Zapiekanki od 1980 roku op 3 Sienna Street, of de bar in de Korona sportclub.

De "basis" zapiekanka wordt geserveerd met kaas en champignons, maar er zijn veel variaties.

Bagels uit de Joodse wijk

Deze wereldberoemde neef van de obwarzanek wordt verondersteld uit Krakau te komen, specifiek uit de Joodse gemeenschap. De eerste verwijzing naar een "broodje met een gat" verschijnt in een document uit 1610 dat melding maakt van bagels die als geschenken aan vrouwen na de bevalling werden gegeven. De smaak van de bagel valt ook op tussen andere gebakjes; het geheim zit in het vooraf koken van de rauwe broodjes in water met baking soda. Bagels werden erg populair in de VS toen joodse immigranten in de jaren 1900 naar Manhattan in New York City verhuisden en hun recepten meenamen.

Bagel met toppings

Wijnen uit Srebrna Góra

Een beetje afwijkend van het onderwerp van snacks, moeten we ook het onderwerp van wijn noemen! Als we aan dit drankje denken, komen associaties met de zonnige hellingen van Italië of Portugal meestal in ons op. Maar wist je dat Krakau ook een lange traditie heeft van wijn maken? Een van de grootste Poolse wijngaarden bevindt zich op Srebrna Góra (in de wijk Bielany), aan de voet van het Camaldolese klooster. En hoewel die wijngaard pas in 2008 werd opgericht, gaat de geschiedenis van wijn maken in de regio eigenlijk veel verder terug - vanaf de 10e eeuw, toen er een wijngaard in de buurt van Wawel was, via de gouden eeuw van de 14e-16e eeuw, toen Polen een belangrijke rol speelde in de wijnindustrie, dan een langzame neergang vanaf de 17e eeuw voordat het bijna vierhonderd jaar later eindelijk opnieuw werd geboren. Wijnen uit Srebrna Góra kunnen worden gekocht in verschillende gespecialiseerde wijnwinkels in de buurt van de Oude Stad, en het is zeker de moeite waard om er wat te proeven en ze als souvenir uit Krakau mee naar huis te nemen.

De geschiedenis van wijn maken in de buurt van Krakau gaat terug tot de 10e eeuw.
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...