De Koninklijke Route in Krakau. Voel je als in een koninklijke optocht.

10 januari 2022

De Koninklijke Route in Krakau. Voel je als in een koninklijke optocht.
10 januari 2022

Wat te doen in Krakau? Loop over de Koninklijke Route!

Vanaf Plac Matejki via het Grote Marktplein in Krakau naar Wawel. Langs de meest populaire attracties van Krakau. Bekijk de beroemde Barbican, St. Florian's Gate, St. Mary's Church, de Lakenhal, St. Peter en Paul, Wawel Castle en nog veel meer.

Over de Koninklijke Route:

Eeuwen geleden vertegenwoordigden reizen van leden van de koninklijke familie, kerkelijke dignitarissen of buitenlandse diplomaten langs de Koninklijke Route naar Wawel een gelegenheid voor festiviteiten. Kroningsprocessies, staatsbegrafenissen en de terugkeer van de koning van de oorlog werden op dezelfde manier gevierd.

Via Regia

De route zelf, ook wel Via Regia genoemd, begon op het Matejko-plein, dat het marktplein was van een aparte stad die in 1366 werd gesticht onder de Magdeburgse wet. Aanvankelijk Florencja genoemd, werd de stad in de 15e eeuw bekend als Kleparz - en deze naam wordt tot op de dag van vandaag gebruikt omdat het sinds de 18e eeuw een district van Krakau is.

Matejko-plein: Grunwald Monument, Barbican, Florian Gate:

De processies zouden vervolgens door de stadsomwalling gaan die aan het eind van de 13e eeuw was gebouwd - eerst door de Barbican, die het noordelijkste deel van de muren is en een karakteristieke panvorm heeft, en vervolgens door de Florian Gate, die destijds de belangrijkste stadspoort was. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds een van de meest monumentale middeleeuwse gebouwen in de stad. Genoemd in enkele van de oudste bronmateriaal die teruggaat tot 1307, werd het waarschijnlijk gebouwd in de 13e eeuw of eerder. De City Arsenal werd er later naast gebouwd. Toen de verwaarloosde stadsmuren aan het begin van de 19e eeuw moesten worden afgebroken, publiceerde professor Feliks Radwański - de man achter de creatie van Planty Park - een verklaring waarin hij schreef dat de muren behouden moesten blijven omdat ze de lokale bewoners beschermden tegen vervuilde lucht (er waren leerlooierijen en een leprozenkolonie gevestigd in Kleparz) en ook voorkwamen dat de jurken van vrouwen door de wind omhoog werden geblazen.

Loop door de poort en je komt op Floriańska Street, een van de belangrijkste straten in de historische oude binnenstad van Krakau, die in 1257 werd uitgezet. Het grote aantal reizigers en handelaren die over de Koninklijke Route reisden, leidde al snel tot veel hotels en herbergen die daar werden gebouwd. De straat leidt naar het Grote Marktplein, waar je de symbolen van de stad kunt bewonderen - de Lakenhal, de kerk van St. Maryen de toren die een overblijfsel is van het vroegere stadhuis, allemaal gebouwd in de gotische stijl. Het gebouw op Rynek Główny 7 was de locatie van de eerste postkantoor van Polen van het midden van de 16e tot de 17e eeuw.

Krakau Grote Marktplein (St. Mary's Church, Adam Mickiewicz Monument):

Later ging de route door Plac Wszystkich Świętych (All Saints Square). Toen Krakau in 1220 voorlopige stadsrechten kreeg onder zijn oorspronkelijke 'locatiehandvest', was hier het marktplein gepland. Twee gotische kerken bevinden zich hier - de kerk van St. Francis van Assisi en de Basiliek van de Heilige Drie-eenheid, beide beroemd om hun historische belang en ook ongelooflijke interieurs vol kunstwerken uit verschillende tijdperken.

De processies zouden vervolgens door Grodzka Street gaan, een van de oudste straten van Krakau en ooit onderdeel van de handelsroute. Als je er langs loopt, heb je niet alleen de kans om de historische huizen te bewonderen, maar ook het Scharffenberg House (Grodzka 3), waar een van de eerste drukkerijen van Polen was gevestigd vanaf 1570, evenals nog vier kerken, waarvan de meest populaire de barokke kerk van Sint-Pieter en Paulus is. Deze kerk staat het best bekend om de levensgrote standbeelden van heiligen op sokkels die de omliggende metalen hekken versieren.

Van daaruit kun je de Kanonicza-straat in gaan, de minst veranderde straat in de stad en een van de weinige die nog steeds geplaveid is met kinderkopjes. Naast het bewonderen van de prachtige gebouwen in deze straat, kun je ook het Erazm Ciołek-museum bezoeken, dat een rijke collectie middeleeuwse kunst herbergt.

Kanonicza straat, Krakow

De route eindigt op Wawel Hill, waarop het koninklijke kasteel staat dat gemakkelijk zichtbaar is vanaf Kanonicza Street. De heuvel is een kalksteen uitloper met een netwerk van grotten die niet alleen het hol van de legendarische draak van de stad huisvestten, maar ook een bordeel en een herberg die geliefd was bij een aantal koningen. Sommige van deze grotten zijn momenteel open voor bezoekers.

Het kasteel zelf werd gebouwd in de 11e eeuw en is in de loop van zijn geschiedenis vele malen herbouwd. De meest opvallende veranderingen vonden plaats in de 14e eeuw door de invloed van de vroege gotische stijl en ook tijdens de renaissance, toen de arcade binnenplaats, een van de meest karakteristieke kenmerken, werd gebouwd. Ondanks de turbulente geschiedenis van het kasteel, waaronder de gedeeltelijke vernietiging tijdens de Zweedse zondvloed van de jaren 1650 en het gebruik als kazerne door de Oostenrijkse verdeeldheid, blijft Wawel tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste gebouwen in de Poolse geschiedenis. Het was de thuisbasis van vele generaties Poolse koningen - aangezien Krakau eeuwenlang de hoofdstad van het land was - en ook een uitlaatklep voor enkele van de grootste architectonische en artistieke talenten.

SOME LESSER KNOWN LANDMARKS ALONG THE ROYAL ROUTE

Grunwald-monument - gelegen op het Matejko-plein, herdenkt het de belangrijkste slag van de Middeleeuwen in Polen, die werd gewonnen tegen de Teutoonse Ridders in 1410. Het monument werd gemaakt door Antoni Wiwulski in 1910 om de 500e verjaardag van de slag te vieren.

Stadsverdedigingsmuren - gebouwd in de 13e eeuw, werd het grootste deel van het defensieve muurcomplex in de 19e eeuw afgebroken. In het bewaard gebleven deel bevindt zich een museum met een tentoonstelling die je in staat stelt om drie van de torens te bezoeken.

Hotel Pod Różą (Onder de Roos Hotel) - het gebouw zelf werd gebouwd in 1300, maar in de 18e eeuw werd het omgebouwd tot een herberg en kort daarna tot een hotel. In de daaropvolgende jaren werd het herbouwd in de neoklassieke stijl en kreeg het in 1864 zijn huidige naam. Veel opmerkelijke figuren hebben in het hotel verbleven, waaronder Alexander I van Rusland en Franz Liszt.

Farmaceutisch Museum - opgericht in 1946, is het museum verdeeld over 5 verdiepingen van een gerenoveerd herenhuis. Met de opstelling van de tentoonstellingen die overeenkomen met de werkelijke volgorde van historische apotheken, is dit een van de grootste en beste musea over dit onderwerp ter wereld.

Cafe Jama Michalika - nadat het aan het eind van de 19e eeuw werd geopend, werd dit café al snel een favoriete ontmoetingsplaats voor enkele van de meest invloedrijke kunstenaars en schrijvers van die tijd. Gelukkig zijn de indrukwekkende art nouveau-interieurs bijna intact gebleven tot op de dag van vandaag.

Wielopolski-paleis - gebouwd in de 16e eeuw, was het paleis eigendom van en werd het doorgegeven aan opeenvolgende generaties van de Wielopolski-familie vanaf het midden van de 17e eeuw tot het midden van de 19e eeuw. Het wordt gezegd dat het spookt door de Black Lady, een onbekend meisje dat meer dan 200 jaar geleden werd geëxecuteerd. Getuigenissen van de geest zijn door talrijke getuigen gemeld, en tijdens de renovatie van het gebouw in 1903 werden debotten van een jonge vrouw gevonden die in de muren waren ingebed...

Tigner-synagoge - hoewel het niet zichtbaar is vanaf de buitenkant, als je achter het gebouw gelegen aan Grodzka-straat 28/30 loopt, zie je een binnenplaats met de ingang van de synagoge. Gebouwd in 1913, was het tot aan de Tweede Wereldoorlog in actief gebruik. Tegenwoordig verkeert het echter in een staat van verval, dus het is belangrijk om bewustzijn te vergroten over dit verwaarloosde stuk architectuur.

Kerk van St. Giles - gelegen aan het einde van Grodzka-straat, is het misschien niet zo bekend als de andere kerken in de stad, maar het is zeker niet minder mooi. De eerste iteratie van het gebouw dateert uit de 11e eeuw, toen het werd gebouwd op verzoek van de heerser van het land op dat moment, Władysław Herman, die dank wilde geven voor de geboorte van zijn zoon, de toekomstige Poolse prins Bolesław III Wrymouth. De kerk die vandaag bestaat, werd gebouwd in de 14e eeuw, waarbij het meest interessante kenmerk de banken zijn gemaakt van verschillende soorten gekleurd marmer.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...