De MOOISTE Kerken in Krakau

23 december 2021

De MOOISTE Kerken in Krakau
23 december 2021

SKAŁKA KERK – Skałeczna 15

Volgens de legende stond op deze plek ooit een heidense tempel, maar de eerste bekende plek van verering hier was de romaanse kerk van Sint-Michael de Aartsengel. Na de heiligverklaring van de voormalige bisschop van Krakau, Stanislaus van Szczepanów, in 1253, werd de kerk een bedevaartsoord, populair bij verschillende Europese koninklijke families. De bisschop was in de 11e eeuw op bevel van toenmalige koning, Bolesław II de Dappere, gedood en ter dood veroordeeld wegens vermeend verraad. Het verhaal gaat dat de ingehuurde huurmoordenaars tijdens de mis niet bereid waren om de opdracht tot moord uit te voeren, dus heeft de koning het zelf gedaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's een verguld zilveren reliekschrijn gestolen, dat dateert uit het begin van de 16e eeuw, maar gelukkig heeft het gebouw die tijd zonder verdere schade overleefd. Nu is het een must-visit plek voor elke toerist!

SKAŁKA KERK – Skałeczna 15

BASILIEK VAN DE HEILIGE DRIEVULDIGHEID – Stolarska 12

De bouw van een gotische kerk en klooster begon in 1241 voor de Dominicaner orde die twintig jaar eerder vanuit Bologna naar Krakau was gekomen. Het gebouw werd opgericht in een pijler-helling systeem, kenmerkend voor de 14e-eeuwse architectuur van Krakau. Er zijn 10 kapellen in de schepen - elk gevuld met prachtige kunstwerken en unieke ornamenten. Een van de belangrijkste kunstwerken is de grafsteen van de Italiaanse humanist Filippo Buonaccorsi, gemaakt door Veit Stoss. De kerk was eeuwenlang een van de grootste voorbeelden van gotische architectuur in de stad. Helaas verwoestte een enorme brand in 1850 een groot deel van Krakau, wat wordt beschouwd als de grootste ramp die de stad in de 19e eeuw heeft getroffen en een van de grootste branden in de geschiedenis van de stad in het algemeen. Veel van het kerkinterieur werd vernietigd en het gewelf van het schip stortte in. De kerk werd vervolgens gerenoveerd en in 1884 ingewijd. Zowel de kerk als het aangrenzende 14e-eeuwse klooster zijn onveranderd gebleven sinds de 19e eeuw en zijn een juweel voor elke geschiedenisliefhebber.

BASILICA OF THE HOLY TRINITY

KERK VAN ST. FRANCISCUS VAN ASSISI - Franciszkańska 2

Deze prachtige kerk werd gecreëerd voor de Franciscanen die door prins Henry II de Vrome uit Praag werden gehaald. Gebouwd in de 13e eeuw, werd het meteen een van de belangrijkste kerken in Krakau. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk gebouwd op een Grieks kruisplan en had een bakstenen toren op de intersection van de schepen. De kerk is meerdere keren getroffen door brand, waarvan de ergste brand plaatsvond in 1850 (zoals hierboven vermeld), die een groot deel van Krakau verwoestte. Later werden de interieurs versierd met schilderijen van een van de belangrijkste Poolse Art Nouveau-schilders - Józef Mehoffer. In 2015 ontdekte een groep archeologen enkele onbekende crypten onder een van de kapellen. Dit was een geweldige ontdekking omdat ongeveer 20 metalen en houten kisten werden gevonden, die allemaal in goede staat bewaard zijn gebleven. Grondpenetrerend radaronderzoek suggereert dat er mogelijk ook een tweede, lager niveau van crypten is - maar deze moeten nog worden ontdekt door wetenschappers.

KERK VAN ST. FRANCISCUS VAN ASSISI

KERK VAN SINT-PETRUS EN SINT-PAULUS - Grodzka 52a

Het eerste barokke gebouw in Krakau, de bouw ervan werd gefinancierd voor de Jezuïetenorde door de toenmalige koning, Sigismund III Vasa. Het werd ingewijd op 8 juli 1635. Alle architecten die aan het project werkten waren Italianen, die hun kennis van de architectonische trends van die tijd toepasten om een ongebruikelijk gebouw te creëren dat wijdverspreide bekendheid zou krijgen. Het plan en de vorm van de kerk verwijzen naar de belangrijkste Jezuïeten zetel in Rome - de kerk van Il Gesù. De gevel, gemaakt van dolomiet uit de lokale mijnen in de buurt van Krakau, was gemodelleerd naar de kerken in Rome en versierd met beeldhouwwerken in de nissen. Het meest karakteristieke kenmerk is het hekwerk rond de kerk versierd met levensgrote kalkstenen figuren van de apostelen uit 1722. Elke donderdag is er in de kerk een demonstratie van de langste Foucault-pendel in Polen (met een lengte van 46,5 m), waardoor bezoekers de beweging van de aarde om haar as kunnen observeren.

KERK VAN SINT-PETRUS EN SINT-PAULUS

ST. MARIABASILIEK - 5 Mariacki-plein

Het onbetwiste symbool van Krakau, dit gotische gebouw werd gebouwd op de plek van de Romaanse kerk die tijdens de Tataarse invasie werd vernietigd. In de jaren 1290-1300 werd een vroeggotische halstructuur opgericht op de fundamenten van de oudere kerk en een eeuw later uitgebreid en verlicht. Als resultaat nam de kerk de vorm aan die we vandaag kennen en bewonderen. Aan het ein de van de 15e eeuw werd het voorzien van het meest bekende element - het houten altaarstuk gesneden door Veit Stoss dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten van die tijd in Europa. In de 18e eeuw werd de kerk herbouwd in barokstijl, waardoor alle 26 altaren en een portaal werden vervangen. Aan het einde van de 19e eeuw werkten enkele van de grootste kunstenaars van Krakau van die tijd aan de decoraties met een neogotisch ontwerp: een sterrenpolychroom op de muren en het gewelf en gebrandschilderde ramen. Interessant genoeg had de kerk eeuwenlang een omliggend kerkhof, maar dit werd in de 19e eeuw gesloten na de invoering van hygiënische voorschriften door de Oostenrijkse autoriteiten. Tegenwoordig wordt het gebied dat eens door het kerkhof werd ingenomen, afgebakend met witte kalkstenen bestrating en bekend als het Mariacki-plein.

ST. MARIABASILIEK
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...