Interessante feiten over de Wawel-draak

26 mei 2021

Interessante feiten over de Wawel-draak
26 mei 2021

Iedereen die een souvenirwinkel in Krakau bezoekt, zal zich omringd vinden door afbeeldingen van draken - als magneten, beeldjes, poppen, sneeuwbollen, maskottes en nog veel meer. De Wawel-draak is een van de belangrijkste symbolen van de stad, maar waarom is hij zo populair? En hoe is hij zo diep geworteld in de geschiedenis van de stad? Het begon allemaal met een oud verhaal...

DE MEEST POPULAIRE VERSIE VAN EEN OUD VERHAAL

According to the most popular version of the legend, during the reign of King Krak, the dragon lived in a den under Wawel Hill. However, he wasn’t the sweet character that we know today, but a bloodthirsty beast te

Volgens de meest populaire versie van de legende leefde de draak tijdens het bewind van Koning Krak in een hol onder Wawel-heuvel. Hij was echter niet het vriendelijke personage dat we vandaag kennen, maar een bloeddorstig beest dat de bewoners van nabijgelegen dorpen terroriseerde. Zo nu en dan, zoals elke typische draak, ontvoerde hij een onschuldige maagd om als toetje te hebben.
De legendarische koning, bezorgd over de situatie in zijn stad, besloot om van het probleem af te komen en bood een beloning aan voor wie de draak kon doden. Het was een standaardbeloning voor die tijden - goud, wat land en de hand van de prinses in het huwelijk. Veel moedige zielen kwamen naar Krakau om tegen het beest te vechten, maar elk van hen werd gedood.
Net toen de koning de hoop verloor om in vrede te kunnen leven, kwam de schoenmaker van de stad, Skuba, bij hem voor een audiëntie en presenteerde zijn idee om van de draak af te komen. Hij zei dat ze een truc moesten gebruiken. Skuba stelde voor aan Krak dat hij een ramshuid met zwavel moest vullen en deze dan in de grot van de draak moest gooien om hem te vergiftigen. Dus dat deden ze! Zodra de draak de ram in zijn hol opmerkte, verslond hij het meteen helemaal. De zwavel begon de draak van binnenuit te verbranden, dus het beest rende naar de Wisła, waar het dronk en dronk en dronk tot het uiteindelijk… explodeerde!
Dit is de versie van het verhaal die werd gepresenteerd door Joachim Bielski in de Poolse Kroniek van Marcin Bielski, gepubliceerd in 1597. In eerdere versies, bijvoorbeeld degene die is opgenomen in de Annalen van Jan Długosz geschreven in de 15e eeuw, was de persoon die het idee over de ram had en die het daadwerkelijk in de grot gooide, Prins Krak zelf. En na het bevrijden van de stad van de terreur van de draak, werd hij de eerste koning op Wawel. Die versie van de legende is nog steeds niet de oudste.

Zwavel gevulde lamsvacht is een veelvoorkomend element in verschillende versies van de legende

DE OUDSTE VERMELDINGEN VAN DE WAWEL-DRAAK

De eerste geschreven verwijzingen komen uit het begin van de 13e eeuw - in een werk van Wincenty Kadłubek. Het verhaal zoals verteld door deze vroege kroniekschrijver verschilt van het verhaal dat we vandaag kennen, omdat het wat duisterder is (zoals passend voor de middeleeuwen), hoewel het ook de naam en het lot van de stad verklaart. De legendarische Koning Krak wordt door Kadłubek aangeduid als Koning Gracch (hoewel hij vermoedelijk dezelfde persoon is). Het kasteel werd natuurlijk naar hem vernoemd - Gracchow. Gracch regeerde het land wijs en rechtvaardig. Hij had twee zonen en, zoals de traditie voorschreef, zou de eerstgeborene hem opvolgen bij zijn dood. Op dit punt in het verhaal introduceert de kroniekschrijver het personage van een draak die het koninkrijk kwelde. Om zijn zonen hun moed te laten bewijzen, beval de koning hen de draak te doden. Na enkele harde gevechten realiseerden ze zich dat de enige manier om te winnen was om hem voor de gek te houden, dus gebruikten ze ook zwavel om het beest te doden, zoals in de andere versies van de legende.

Maar toen was er een twist - de jongere zoon nam de gelegenheid te baat om ook zijn oudere broer te doden. Hij loog vervolgens tegen zijn vader en zijn onderdanen dat de erfgenaam van de troon was gestorven in een heroïsch gevecht met de draak. De waarheid kwam echter uiteindelijk aan het licht en de liegende broer werd veroordeeld tot eeuwige ballingschap. Toen de koning uiteindelijk stierf, werd hij opgevolgd door zijn dochter Wanda, die geassocieerd wordt met een andere beroemde Krakau-legende. Volgens Kadłubek werd de stad Krakau genoemd omdat dat het geluid was dat de raven maakten die neerstreken om te pikken aan het karkas van de draak.

DE DRAGON'S DEN

Een andere beroemde plek die verband houdt met de legende van de draak is de Drakengrot onder Wawel-heuvel, de plaats waar het beest zou hebben geleefd! Je kunt er doorheen gaan via een van de torens binnen de muren van het kasteel, en dan 135 kronkelende trappen beklimmen. Er zijn drie kamers voor toeristen om te bezoeken, maar het hele complex is veel groter. Interessant is dat de grot in de 15e eeuw een herberg was die beroemd werd in heel Europa als een plek van vermaak - vandaar de restanten van de bakstenen versterkingen in de grot. Naar verluidt zouden zelfs de koningen deze plek 's avonds laat incognito bezoeken. Maar het werd later gesloten vanwege de vele ruzies en gevechten die de nachtelijke vrede verstoorden, en de zwervers en bedelaars die zich in de omgeving verzamelden. Deze situatie duurde niet lang en het werd al snel heropend. In feite was het af en toe open tot de 18e eeuw, toen de ingang werd dichtgemetseld tijdens de versterking van de stad Krakau. Later, toen Krakau onder Oostenrijks bewind viel, werd de grot heropend - maar deze keer uitsluitend voor toeristische doeleinden.

De Drakengrot was ooit een plek van vermaak voor bewoners en bezoekers. Er wordt zelfs gezegd dat koningen er stiekem naartoe zijn geslopen!

DE DRAGON DIE NOG STEEDS VUUR SPUWT

Voor de ingang van de grot staat een bronzen beeldhouwwerk van Bronisław Chromy. Maar het is geen gewoon beeldhouwwerk - het is een draak die echt vuur spuwt om de drie minuten. Interessant is dat in 2005 een extra optie werd geïntroduceerd voor extreem ongeduldige toeristen, waarbij ze het proces konden versnellen door een sms te sturen. Maar dat bleek slechts een tijdelijk "gemak" te zijn, en nu moet je een volledige 180 seconden wachten tot het weer rond is. Volgens een idee zou het draakbeeldhouwwerk in de Vistula moeten staan, maar dat voorstel kwam nooit van de grond.

Niet veel mensen weten dat er op Kornel Makuszyński-straat in Nowa Huta een tweede, vergeten draakstandbeeld staat. Helaas staat het op privéterrein en lijkt de eigenaar niet al te geïnteresseerd te zijn in het monster.


De vuurspuwende draak is een bezienswaardigheid die te vinden is op de Czerwienski Boulevard. Het standbeeld van Chromy stoot elke drie minuten een vuurachtige explosie uit.

DRAGONBEENDEREN BIJ DE INGANG VAN DE KATHEDRAAL

Als je de Wawel-kathedraal bezoekt, ga dan naar de oostelijke ingang en je ziet wat botten hangen aan de linkerkant. Ze zouden de botten van de draak zijn geweest... maar het bleek later dat ze behoorden tot een mammoet uit het Jura-tijdperk. Wat onbetwistbaar is, is het feit dat deze botten daar al sinds de middeleeuwen hangen. Ze zijn beschermd met ijzeren kettingen en volgens de legende zal als een van de kettingen breekt en een bot op de kerktrap valt, de wereld in een afgrond vallen. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het onderhoud eraan met zoveel zorg wordt uitgevoerd!


Wetenschappers hebben de botten geïdentificeerd als de overblijfselen van een neushoornschedel en de helft van de onderkaak van een walvisachtige en een mammoet.

DE WAWEL DRAGON IN DE POPULAIRE CULTUUR

In de loop der eeuwen is de Wawel-draak zachter geworden en veranderd van een verschrikkelijk monster in een held van kinderverhalen. Hij is verschenen in een aantal boeken en strips, maar de bekendste versie is waarschijnlijk degene die is gemaakt door Stanisław Pagaczewski. In zijn boek wordt de draak een detective die, in opdracht van prins Krak, naar het Land van de Regenwouden gaat om de vermiste Professor Baltazar Gąbka te vinden tijdens een reddingsmissie die mysterieuze spion Don Pedro wil dwarsbomen. Dit boek en de daaropvolgende tekenfilmserie "The Kidnapping of Baltazar Gąbka" hielden veel kinderen blij bezig tijdens de tijd van de Poolse Volksrepubliek.

Beeld uit de animatie "The Abduction of Belshazzar Sponge".

ZIE DE DRAGON PARADE

Het Grote Drakenweekend vindt elk jaar plaats in Krakau, eind mei of begin juni, en omvat twee dagen van pracht en praal, grootschalige poppentheater en plezier voor het hele gezin. Op zondag is er een enorme parade door het Grote Markt van kleurrijke draken gemaakt door schoolkinderen, terwijl op zaterdag een licht- en geluidsspektakel plaatsvindt met enorme opblaasbare draken die "dansen" en drijven op de rivier de Wisła, begeleid door muziek, vuurwerk, lasers en rook. Het is een jaarlijks evenement waar zowel lokale bewoners als toeristen van genieten. Gedurende het hele weekend is er ook een gezinspicknick op de Vistula-rivierboulevards met veel leuke attracties. Als je van plan bent om in het vroege zomer naar Krakau te gaan, is dit evenement echt een niet te missen evenement!

Great Dragons Parade 2019
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...