Leer de Oude Stad van Krakau beter kennen

7 mei 2021

Leer de Oude Stad van Krakau beter kennen
7 mei 2021

Terwijl je rondwandelt in Krakau, zul je onvermijdelijk in de Oude Stad terechtkomen. Het is ook een gemakkelijke plek om op een plattegrond van de stad te vinden, omdat het omgeven is door een groene rand gevormd door Planty Park. Een fascinerende mix van het verleden en het heden, de Oude Stad belichaamt perfect de rijke geschiedenis van zowel de stad als de lokale bevolking. Deze uitstekende plek van grote historische waarde kreeg eindelijk de erkenning die het verdiende in 1978, toen de Oude Stad, samen met de wijk Kazimierz, werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van de Oude Stad van Krakau

De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 7e en 8e eeuw, toen de vestingen van de Vistulan-stam in het gebied werden gevestigd (de Vistulan-cultuur was een van de voorlopers van het latere Koninkrijk Polen). Voordat het Wawel-kasteel werd gebouwd, was er een nederzetting genaamd Okół gelegen op de heuvel waar vandaag het St. Mary Magdalene-plein zich bevindt. Een waardevolle schat die daar in de tweede helft van de 20e eeuw werd gevonden, is terug te voeren op deze tijd - een enorme doos met meer dan 4.000 ijzeren staven die werden gebruikt als vorm van valuta om mensen te betalen voor hun werk. Ten noorden van Okół, in het gebied van het huidige Grote Marktplein, waren er vrijstaande huizen en ambachtelijke gebouwen (bekend als de voorhandtekeningsnederzetting). Op dat moment veroorzaakte de rivier de Wisła overstromingen in dit gebied, en de nederzettingen die daar waren gevestigd (Okół, en later ook Kazimierz) waren omringd door een rivierbed dat een gracht vormde. De Tataarse invasie in 1241 resulteerde in de totale vernietiging van de nederzetting die daar was ontstaan, waarbij de voorhandtekeningsnederzetting in wezen werd platgebrand omdat de meeste gebouwen van hout waren gemaakt. Er volgde echter een periode van herstel, en in 1257 kreeg Krakau stadsrechten van Prins Bolesław de Kuise onder het Magdeburgse recht. Dat leidde tot de oprichting van het Grote Marktplein in zijn huidige vorm, evenals het kenmerkende ruitpatroon van de straten die daarvan afwijken. De daaropvolgende eeuwen zagen de stad geleidelijk ontwikkelen, met de uitbreiding van de stadsmuren, de bouw van nieuwe kerken en de incorporatie van delen rond het Grote Marktplein met de nederzetting van Okół. In 1364 stichtte koning Casimir de Grote de Jagiellonische Universiteit, die pas de tweede universiteit was die in Centraal-Europa werd opgericht en nog steedseen van de oudste instellingen van dit soort ter wereld is.

In de daaropvolgende eeuwen, maar vooral tijdens de Renaissance, verschenen er steeds meer bakstenen gebouwen en vervingen geleidelijk de houten structuren die tot dan toe de overhand hadden. De huizen met meerdere verdiepingen aan de Kanonicza-straat zijn uitstekende voorbeelden van deze gebouwen, en ze vangen nog steeds perfect de sfeer van die tijd.

Na de Gouden Eeuw van Polen en Krakau in de 15e en 16e eeuw, maakte de stad iets van een langzame achteruitgang door. Krakau werd meerdere keren belegerd en geplunderd (inclusief tijdens de Zweedse zondvloed). In 1794 legde de nationale held Tadeusz Kościuszko een eed af op het Grote Marktplein, waarmee hij de opperbevelhebber werd van de Nationale Gewapende Strijdkrachten en leider van de opstand die op dat moment plaatsvond. Na het mislukken van die opstand werd Krakau toegewezen aan Oostenrijk tijdens de Derde Deling van Polen.

De 19e eeuw bracht significante veranderingen met zich mee voor de Oude Stad. Veel gebouwen werden gesloopt (inclusief het stadhuis) en zelfs de kerken werden niet gespaard. Na een beslissing van de gemeenteraad werden de middeleeuwse stadsmuren afgebroken en werd de gracht opgevuld, met Planty Park dat op hun plaats werd aangelegd. Nieuwe investeringen zoals het Princes Czartoryski Museum en het Słowacki Theater bevestigden de ontwikkeling van het culturele en artistieke leven van de stad.

Toen Duitse troepen op 6 september 1939 in Krakau verschenen, markeerde dit het begin van een bezetting die zou duren tot 18 januari 1945. Gedurende deze tijd werden veel gebouwen in het gebied van de Oude Stad geplunderd en bleven scholen en universiteiten gesloten.

Kleine Marktplein in de Oude Stad van Krakau

De Oude Stad van Krakau - vandaag de dag

De Oude Stad van Krakau is een van de mooiste voorbeelden van een middeleeuws stedelijk landschap dat tot de moderne tijd heeft overleefd. De goed bewaard gebleven architectuur die veel tijdperken bestrijkt, samen met de unieke sfeer van de stad zelf, maakte Krakau niet alleen extreem populair bij toeristen, maar leidde er ook toe dat het werd erkend door UNESCO en werd benoemd tot een van de eerste 15 Werelderfgoedsites in 1978. Toerisme in Krakau, evenals het culturele leven en het entertainmentaanbod van de stad, is geconcentreerd binnen het Grote Marktplein en de omliggende straten (Floriańska, Szewska en Grodzka). Dit grootste bewaard gebleven plein uit middeleeuws Europa herbergt veel interessante gebouwen, zoals de Lakenhalen de Basiliek van de Heilige Maagd Maria, evenals de iconische straatkarren waar je de klassieke Krakau-snack - de obwarzanek - kunt kopen.

Beroemde plaatsen in de Oude Stad van Krakau

Het Grote Marktplein - een historisch plein dat het grootste in zijn soort is in Europa.

Jama Michalika - een artistiek café waar het cabaret Zielony Balonik aan het begin van de 20e eeuw werd opgericht. De perfect bewaard gebleven art nouveau-interieurs zijn de meest karakteristieke kenmerken.

Wierzynek - een restaurant op het Grote Marktplein waarvan de legende zegt dat het de locatie was van een feestmaal voor koning Casimir de Grote en verschillende speciaal uitgenodigde Europese koninklijke gasten.

Collegium Maius - het oudste gebouw van de Jagiellonische Universiteit. Het museum is een bezoek waard, evenals de prachtige arcadische binnenplaats.

Basiliek van de Heilige Maagd Maria - een kerk naast het Grote Marktplein die uit de 13e eeuw dateert; binnen zijn prachtige barokke interieurs, mooie polychromes en het grootste houten gotische altaar in Europa te vinden.

Kelder onder de rammen - een van de beroemdste Poolse literaire cabarets, opgericht in 1956 door Piotr Skrzynecki.

De Lakenhal - deze oude textielstallen zijn nu een geweldige plek om handwerk, sieraden en souvenirs te kopen. De eerste verdieping herbergt een filiaal van het Nationaal Museum in Krakau - de Galerij voor 19e-eeuwse Poolse kunst - terwijl de ondergrondse sectie een interactief museum heeft dat laat zien hoe het leven eruitzag in middeleeuws Krakau.

Floriańska Poort en het Barbican - de overblijfselen van de stadsmuren, met het prachtige voorbeeld van een toegangspoort, zijn een uniek monument van militaire architectuur.

Franciszkańska 3 - het "pauselijke raam" in het bisschoppelijk paleis is het raam van waaruit Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus allemaal grote menigten buiten hebben toegesproken.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...