Krakau-heuvels

4 mei 2021

Krakau-heuvels
4 mei 2021

Heuvels zijn kenmerkende kleine heuvels, van antropogene oorsprong, die sinds de prehistorie zijn gebouwd in de typische vorm van een afgeknotte hoorn. Ze vervulden een scala aan functies, voornamelijk defensief en religieus, en dienden vaak als begraafplaatsen. Voor veel van deze heuvels is hun oorspronkelijke doel echter nog steeds onbekend. Met in totaal vijf heuvels binnen de stadsgrenzen is Krakau niet alleen de onbetwiste Poolse kampioen, maar ook een wereldleider op dit gebied. En vier van deze heuvels blijven vandaag de dag zeer populaire attracties voor lokale Krakauers.

Kościuszkoheuvel

Ongetwijfeld de beroemdste heuvel van Krakau, opgedragen aan de nagedachtenis van de Poolse nationale held Tadeusz Kościuszko, en gelegen op de Heilige Bronisławaheuvel in de wijk Zwierzyniec. De bouw begon in 1820 - drie jaar na de dood van Kościuszko - en duurde tot 1823. Tijdens de jaren 1850-1856 bouwden de Oostenrijkse indringers een bakstenen citadel rond de heuvel als onderdeel van de stadsverdediging en werd het gebruikt als strategisch uitkijkpunt. Tegenwoordig herbergen de voormalige fortgebouwen het Kościuszko Museum.

Aan de voet van de heuvel bevinden zich decoratieve tuinen met een speciale variëteit rozen, vernoemd naar Kościuszko zelf. Er zijn ook plannen om een educatieve route te creëren om bezoekers over zijn leven te leren.

Toegang tot de top van de heuvel en de tentoonstellingen die daar worden gehouden kost 18 PLN (met een studententicket dat iets goedkoper is voor 14 PLN). De uitzonderingen zijn 4 februari - Kościuszko's verjaardag, 24 maart - de datum in 1794 toen hij zijn beroemde proclamatie deed op het Grote Marktplein en 15 oktober - de datum van zijn dood. Op die drie dagen is de toegang gratis. Met een hoogte van 34 meter biedt de heuvel een prachtig panoramisch uitzicht over Krakau, en op zonnige dagen is het zelfs mogelijk om de Tatra-gebergte te zien.

Uitzicht vanaf de muren van de Józef Piłsudski-heuvel, ul. Aleja Do Kopca, Krakau

Krakusheuvel

De wijk Podgórze herbergt de oudste Krakauheuvel, vernoemd naar de legendarische heerser en stichter van de stad, koning Krak. De exacte datum waarop het werd gebouwd is onbekend, maar er zijn veel verhalen over verbonden die te maken hebben met de dood van de koning. Volgens de legende werd hij te ruste gelegd op een heuvel en besloten zijn onderdanen hem te eren door spontaan een heuvel te bouwen, zelfs als ze de aarde in hun wijde mouwen (rękawy in het Pools) moesten dragen als ze geen andere middelen hadden om het te vervoeren.

Ter herdenking van deze legende wordt het populaire Rękawka-festival, dat bekend staat om zijn riddertoernooireconstructies, elk jaar in de stad georganiseerd, altijd op de eerste dinsdag na Pasen.

Archeologisch onderzoek dat op de heuvel is uitgevoerd, heeft geleid tot de ontdekking van talloze interessante objecten, waaronder de resten van een eikenboom die meer dan 300 jaar oud was toen het werd omgehakt. Dat zou kunnen aangeven dat de heuvel vóór de kerstening van Polen een plaats kon zijn geweest waar cultusrituelen plaatsvonden, aangezien de eik door de Slaven als een heilige boom werd beschouwd. Onderzoekers hebben ook artefacten gevonden van de Lusatiaanse cultuur (uit de bronstijd en de vroege ijzertijd). Het mysterie van de grote kracht van de heuvel werd ook onthuld, want het bleek dat de constructie was gebaseerd op een hoge paal, waaraan radiaal gerangschikte, gevlochten wanden waren bevestigd, gevuld met samengeperste aarde en stenen (de creatie van zo'n nauwkeurige structuur voor die tijd zou de theorie tegenspreken dat het een spontane heuvel was).

Een ander interessant aspect is het feit dat de heuvel te zien is vanuit de Kamer van Afgevaardigden in het Wawel Royal Castle, wat verder bewijs is van het belang ervan, omdat dit betekent dat koningen het konden zien terwijl ze belangrijke beslissingen namen over belangrijke staatszaken.

Toegang tot de heuvel is gratis en wanneer je de top bereikt, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op het stadscentrum en de Liban-groeve. De heuvel waarop Krakus Mound staat is ook een geweldige plek voor een picknick op een warme zomerdag.

Zonsondergang op de Krakusheuvel (Krakus Mound), ul. Maryewski, Krakau

Wandaheuvel

Wandaheuvel bevindt zich in de wijk Nowa Huta en is nog steeds iets van een mysterie voor archeologen. Men denkt dat het rond de 7e of 8e eeuw is gebouwd en de legendarische oorsprong is verbonden met de dochter van Koning Krak, Wanda genaamd, die zichzelf zou hebben gedood nadat ze de avances van een Duitse prins had afgewezen. De afgewezen minnaar reageerde op haar vermeende belediging door de Poolse landen binnen te vallen, wat de prinses ertoe aanzette zichzelf in de Vistula-rivier te verdrinken om verdere aanvallen te voorkomen. Er is ook een ander verhaal, dat zegt dat haar dood een offer was aan de heidense goden als dank voor de overwinning op de Duitse indringer. Men zegt dat de heuvel zich bevindt op de plaats waar het lichaam van de prinses uit de rivier werd gevist.

Archeologen die onderzoek deden naar de heuvel ontdekten ook dat als je daar op 4 november of 6 februari staat, het mogelijk is om de zonsopgang rechtstreeks boven de Krakusheuvel te zien. Dezelfde weergave is mogelijk in omgekeerde richting als je op 2 mei of 10 augustus op de Krakusheuvel staat. Dit zou kunnen worden verbonden met de Slavische feestdagen van Dziady en Gromnica, en de festivaldagen van de god Perun. Een andere hypothese verbindt de zonsopgang met de Kelten, die destijds het gebied nabij het huidige Krakau hadden bereikt, en hun astrologische waarnemingen die van invloed waren op de data van de feestdagen.

Toegang tot de top is gratis. Er is een dijk op ongeveer 14 meter hoogte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op een deel van Nowa Huta. Boven op de heuvel staat een monument van een adelaar ontworpen door Jan Matejko, een van de meest welvarende Poolse kunstenaars uit de 19e eeuw.

Wandaheuvel 's nachts, bovenop staat een adelaarsbeeld - een symbool van Polen

Piłsudskiheuvel

De hoogste heuvel van Polen, Piłsudskiheuvel, is 35 meter hoog en 111 meter in diameter. Het werd gebouwd tussen 1934 en 1937 met grond van alle slagvelden van de Eerste Wereldoorlog waar Polen had gevochten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf de nazi-gouverneur Hans Frank opdracht om het plat te walsen, maar gelukkig werd de opdracht nooit uitgevoerd. Na de oorlog besloten de communistische autoriteiten echter precies hetzelfde te doen. Daarom werd in 1953 de hele helling van de heuvel vernietigd en werd ook de granieten plaat met het gegraveerde kruis van de Poolse Legioenen die boven op de heuvel rustte, verwijderd. Het renovatieproces begon pas in 1981, toen de basis van de heuvel werd gevuld met samengeperste aarde van de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Toegang is gratis en je kunt er komen door een van de gemarkeerde routes in het Wolski-bos te nemen. Het uitzicht vanaf de heuvel, waarbij de stad boven de bomen oprijst, is een van de mooiste panorama's in Krakau.

Uitzicht aan de voet van de Józef Piłsudskiheuvel - de graven van de graven -, Las Wolski, Kraków

Esterkaheuvel

Esterkaheuvel bevond zich in de tuinen van het koninklijk paleis in Łobzów tot de jaren 1950. Men denkt dat het in de 14e eeuw is gebouwd ter ere van de mythische Esterka, de geliefde van Koning Casimir III. Deze half-legendrische vrouw zou zichzelf vanuit haar raam in het meer hieronder hebben gegooid bij het nieuws van de ontrouw van haar minnaar. Men zegt dat de heuvel de plaats was waar ze werd begraven.

Helaas werd de heuvel volledig vernietigd - zonder enig overleg met archeologen - tijdens de bouw van het WKS Wawel-sportstadion, wat een enorme verlies was voor historisch onderzoek.

De Esterkaheuvel uit het album Views of Kraków van Friedrich Philipp Usener uit 1805.Met vijf indrukwekkende heuvels verspreid over de stad, zijn de heuvels van Krakau een geweldige manier om te genieten van de geschiedenis, cultuur en schoonheid van de stad. Elke heuvel heeft zijn eigen verhaal en betekenis, en biedt een unieke kijk op de stad en het omliggende landschap.

De Esterkaheuvel uit het album Views of Kraków van Friedrich Philipp Usener uit 1805
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...