Loading...
March 21, 2022

"De Tatoeëerder van Auschwitz" werd geschreven en gepubliceerd in 2018. Het boek werd direct populair bij lezers over de hele wereld en werd ongelooflijk snel een bestseller.

OVER DE AUTEUR VAN DE TATOEËERDER VAN AUSCHWITZ

Heather Morris is een schrijfster uit Nieuw-Zeeland die momenteel in Australië woont. Ze werkte enkele jaren in een ziekenhuis in Melbourne, waar ze een oudere man ontmoette met een "verhaal dat het waard was om te vertellen". Zoals ze zelf toegaf, veranderde die dag het leven van hen beiden...

WAAR GAAT DE TATOEËERDER VAN AUSCHWITZ OVER?

"De Tatoeëerder van Auschwitz" vertelt het verhaal van een jonge Slowaakse Jood genaamd Lale Sokolov die in 1942 naar AUSCHWITZ-BIRKENAU werd gestuurd, een Duits Naziconcentratie- en vernietigingskamp. Daar werkte hij als de kamp-tatoeëerder en werd verliefd op een Slowaaks Joods meisje genaamd Gita Furman. Hoewel de geliefden aan het einde van de oorlog van elkaar werden gescheiden toen Lale naar het concentratiekamp Mauthausen werd gestuurd en Gita Auschwitz verliet tijdens de zogenaamde dodenmars, vonden ze elkaar weer, trouwden en brachten de rest van hun leven samen door.

Als zodanig toont het boek niet alleen de nachtmerrieachtige realiteit tijdens de oorlog en de onmenselijke dagelijkse levensomstandigheden in een concentratiekamp, maar beschrijft het ook een liefdesverhaal dat ondanks enorme moeilijkheden heeft overleefd.

Jarenlang was die geschiedenis alleen bekend bij de naaste familie van Lale en Gita. Lale was gewoon bang om over zijn verleden te praten om niet beschuldigd te worden van samenwerking met de Duitsers. Pas na de dood van zijn geliefde Gita in 2003, toen hij de schrijfster Heather Morris voor het eerst ontmoette, besloot Lale om Heather alles te vertellen wat er tijdens de oorlog was gebeurd.

Lale Sokolov met Gita en hun zoon Gary

MINOR EN SIGNIFICANTE FOUTEN IN DE TATOEËERDER VAN AUSCHWITZ

Nu "De Tatoeëerder van Auschwitz" erg populair is geworden en nog steeds door veel lezers over de hele wereld wordt gelezen, zijn er snel vragen gerezen over de authenticiteit van de gebeurtenissen die erin worden beschreven. De auteur heeft ervoor gezorgd dat "elke redelijke poging om de feiten te verifiëren tegen beschikbare documentatie is gedaan" en benadrukte dat het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het Auschwitz-Birkenau Staatsmuseum had echter een compleet andere mening en beweerde dat "het boek talloze fouten bevat en informatie die inconsistent is met de feiten, evenals overdrijvingen, verkeerde interpretaties en understatement". Bovendien maken onderzoekers en vertegenwoordigers van het museum zich zorgen dat mensen het lot van gevangenen in concentratiekampen zullen interpreteren door de lens van het boek, en het beschouwen als een geldige, inhoudelijke bron van kennis.

"Memoria", het tijdschrift van het Auschwitz Museum, wees op talrijke fouten in het boek, variërend van kleine tot significante. Hieronder volgt een lijst met dergelijke fouten, die ook werden aangegeven door Wanda Witek-Malicka, een auteur van "Memoria".

  • De routes die in het boek worden gepresenteerd als routes die gebruikt werden om gevangenen naar Auschwitz te transporteren, zijn onjuist en inconsistent met bestaande documenten; de nummers die aan gevangenen waren toegewezen komen ook niet overeen, aangezien de nummers die in het boek worden genoemd te groot waren gezien de datum waarop de nieuwkomers naar het kamp werden gestuurd.
  • In tegenstelling tot wat er in het boek wordt beschreven, was het tatoeëren van nieuwkomers geen taak die was toegewezen aan slechts één of twee mensen, noch was het een permanente baan die een gevangene kon hebben.
  • De scène waarin Dr. Josef Mengele een man steriliseert, is in strijd met de historische waarheid, aangezien Mengele experimenteerde op tweelingen en mensen met dwerggroei.
  • De opstand van de Sonderkommando-gevangenen was ook anders, aangezien slechts één crematorium, niet twee, werd vernietigd door de gevangenen en zelfs toen was deze vernietiging slechts gedeeltelijk. Dit geldt ook voor beweringen over vrouwelijke gevangenen die buskruit onder hun nagels droegen, wat Wanda Witek-Malicka beschreef als "[...] belachelijk"

Dit zijn slechts enkele van de vele fouten die in het boek voorkomen. Hun omvang bracht het Auschwitz-Birkenau Staatsmuseum ertoe de volgende mening erover te uiten:

"Het boek is een indruk van Auschwitz geïnspireerd op authentieke gebeurtenissen, bijna zonder waarde als document".

Om het volledige Memoria-artikel over "De Tatoeëerder van Auschwitz" te lezen, kunt u terecht op: memoria-en-no-14-11-2018

Cilka's Journey – a controversial sequel to “The Tattooist of Auschwitz”

Notably, 2019 saw the release of a sequel to “The Tattooist of Auschwitz” called “Cilka's Journey” which was also written by Heather Morris. It is a story about a sixteen-year-old girl named Cilka who was first sent to Auschwitz and then to a Soviet labor camp. Throughout this ordeal, she used her beauty as a way to survive. Cilka Klein had already appeared in the “Tattooist of Auschwitz”, in which it was claimed that she was engaged in a relationship with an SS officer, something that the Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum believes to be yet another falsehood. Cilka's family deems the book slanderous, with the allegations of her relationships with Auschwitz and gulag guards being the most hurting. Cilka's adoptive son went as far as to threaten legal action against Heather:

“The time has now come for this to be settled in court. It's going to cost me a lot of money but it will be worth it. I'm determined to clear Cecilia's name. She was a wonderful person, one of life's great survivors and it makes me livid that she has been defamed in this way”, he told Mail Online.

Cecilia Klein met haar man in de jaren 50 / privé-archief

CONCLUSIE - IS DE TATOEËERDER VAN AUSCHWITZ DE MOEITE WAARD OM TE LEZEN?:

Hoewel we "De Tatoeëerder van Auschwitz" een interessante leeservaring hebben gevonden, geschreven in eenvoudige maar ontroerende taal, moeten we onthouden dat het geenszins een documentaire is, ondanks dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dit laat ons als lezers zien hoe voorzichtig we moeten zijn bij het oppakken van een boek over historisch moeilijke onderwerpen, en dat we altijd moeten controleren of de gebeurtenissen overeenkomen met historische feiten.

Desalniettemin, als "De Tatoeëerder van Auschwitz" u heeft overtuigd om meer te lezen over Auschwitz en de Holocaust en uw kennis op dit gebied heeft vergroot, dan vinden we dat het de moeite waard was om te lezen. We moedigen u ook aan om het Auschwitz-Birkenau Memorial en Museum te bezoeken om nog meer ontroerende, schokkende verhalen en feiten te horen van de rondleiders.

Bedankt voor het lezen!

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...