Leer het Grote Marktplein van Krakau kennen

7 mei 2021

Leer het Grote Marktplein van Krakau kennen
7 mei 2021

Het Grote Marktplein van Krakau is een van de bezienswaardigheden van de stad. Het is een ontmoetingsplek en een plek voor culturele evenementen, bekend over de hele wereld als een populaire toeristische attractie onder bezoekers en bewoners. Hieronder kunt u meer leren over de geschiedenis van deze fascinerende plek!

Geschiedenis van het Grote Marktplein van Krakau

De geschiedenis van het Grote Marktplein is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Oude Stad. In 1257 omvatte Krakau alleen het deel dat we vandaag de dag kennen als de Oude Stad, met het Grote Marktplein gemarkeerd op basis van een roosterplan. Met zijn omvang van 200 x 200 meter was het een van de grootste middeleeuwse stadspleinen van Europa. Vanaf het begin was het een centrum van handel, met individuele delen van het plein verdeeld in plaatsen waar specifieke goederen werden verhandeld, vandaar de kippen-, lood- en kopermarkten. Een extra gebied waar de vleeshandel plaatsvond, werd Kleine Markt genoemd. Een van de overblijfselen uit die tijd, en een van de meest karakteristieke gebouwen van de Oude Stad, is de Lakenhal, oftewel de voormalige lakenstallen. De oorspronkelijke naam van het Grote Marktplein - Der Ring ('de ring') - kwam van de vorm van de straat rondom het plein. Het centrum van dit plein lag in het toenmalige kruisvormige patroon van de Lakenhal.

In latere eeuwen brachten meer enorme ontwikkelingen van het Grote Marktplein en zijn gebouwen met zich mee. De huizen van rijke handelaren en burgers werden eromheen gebouwd. In de tweede helft van de 14e eeuw begonnen de straten te worden geplaveid en werden de oude houten huizen geleidelijk vervangen door stenen.

Het Grote Marktplein was een plek waar er ingangen, huldeblijken, parades en triomfen waren - kortom alle gebeurtenissen van politiek of sociaal belang. Een van de belangrijkste was het huldeblijk van Albrecht Hohenzollern aan de Poolse koning Sigismund de Oude in 1525, en een andere was de lezing van de plechtige eed en de Kościuszko-opstand door Tadeusz Kościuszko in 1794. Op het plein werden ook doodvonnissen voltrokken (onthoofding door beulen) en andere straffen opgelegd - bij de ingang van de Mariakerk staan nog steeds martens, oftewel metalen hoepels die om de handen of nek van de veroordeelden werden gedragen.

In de 19e eeuw was Krakau een plaats van vele veranderingen als gevolg van economische factoren en catastrofes (waaronder de grote brand van Krakau in 1850). Het stadhuis werd gesloopt (de toren is het enige restant), de Lakenhal werd herbouwd en er verscheen een nieuwe uitvinding - de tram, die aanvankelijk door paarden werd getrokken en later elektrisch werd. De route van de tram kruiste het Grote Marktplein!

Voor een korte periode tijdens de bezetting werd de naam van het Grote Marktplein veranderd in Adolf Hitler Platz. Na de bevrijding werden de oorspronkelijke namen van straten en pleinen hersteld. Tegenwoordig is het een levendige en goed gerestaureerde plek die een must-see is voor elke bezoeker. Ondanks zijn turbulente verleden is het Grote Marktplein gevuld met prachtige monumenten, charmante cafés en interessante musea.

Het Grote Marktplein met het stadhuis, de Lakenhal en de kerk van St. Wojciech vanuit vogelperspectief.

Belangrijkste plekken op het Grote Marktplein van Krakau

Een groot aantal van de beroemdste monumenten van Krakau bevindt zich binnen het Grote Marktplein.

De Basiliek van St. Mary - de stadsparochie van Krakau, een kerk die teruggaat tot de 13e eeuw; in het midden, barokke interieurs, prachtige polychromie en het grootste houten gotische altaar van Europa. De Lakenhal - oude lakenstallen. Tegenwoordig is er een filiaal van het Nationaal Museum in Krakau, genaamd de Galerij van 19e-eeuwse Poolse kunst gevestigd; in de kelders bevindt zich een interactief museum - Rynek Underground.

De Stadhuistoren - een gotische toren uit de 15e eeuw, het enige restant van het stadhuis dat in 1820 werd verwoest. Tegenwoordig is het een filiaal van het Museum van Krakau.

Het Adam Mickiewicz-monument - een herdenking van een van de belangrijkste Poolse dichters, onthuld in 1898. Het blijft een belangrijk ontmoetingspunt voor de inwoners van Krakau.

Wierzynek - een restaurant op het Grote Marktplein; volgens legendes was het de locatie van een groot feest met koning Casimir de Grote en talloze uitgenodigde Europese koninklijke gasten.

De kerk van St. Adalbert - een van de oudste kerken in Krakau, oorspronkelijk romaans, daarna herbouwd in de barokstijl.

Het grote marktplein met het stadhuis, de Lakenhal en de kerk van St. Wojciech vanuit vogelperspectief.
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...