Geschiedenis van het Auschwitz-Birkenau-kamp

21 maart 2022

Geschiedenis van het Auschwitz-Birkenau-kamp
21 maart 2022

Het concentratiekamp Auschwitz is een symbool van terreur, genocide en getuigt van de tragische geschiedenis van miljoenen mensen. Tegenwoordig is het een zeer belangrijk punt in veel excursieprogramma's in de buurt van Krakau. Voorbij de "Arbeit mach frei" poort van Auschwitz is er niet alleen een verzameling museumexposities. Elke centimeter van dit land vertelt ware verhalen over de wreedheid, het martelaarschap en de heldhaftigheid van gevangenen. Om de sfeer van deze unieke plek echt te begrijpen en te voelen, kan een bezoek aan het kamp Auschwitz-Birkenau niet alleen een van de vele "attracties" zijn om te bezoeken. We nodigen u uit om meer te leren over de zeer belangrijke geschiedenis van deze plek.

Het gebied van het voormalige Nazi-concentratiekamp

Wat is een concentratiekamp?

Vanaf het begin van haar machtsovername bouwde het naziregime gevangenisfaciliteiten om politieke tegenstanders te isoleren en te elimineren. De eerste concentratiekampen waren bedoeld voor gevangenisstraf, dwangarbeid, moord of intimidatie van leiders van politieke en sociale bewegingen die de nazi's als een bedreiging beschouwden.

Wie en wanneer hebben de concentratiekampen uitgevonden?

Concentratiekampen werden lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog opgericht. De eerste faciliteit van dit type werd in maart 1933 in Dachau bij München gebouwd. Het werd opgericht door de leider van de SS, Heinrich Himmler. Vijf jaar later bestonden in het Derde Rijk kampen in Oranienburg, Sachsenhausen, Buchenwald, Ravensbrück en Flossenburg als plaatsen van vervolging van tegenstanders van het naziregime.

Auschwitz-Birkenau kamp

Waar is het vernietigingskamp Auschwitz in Polen gelegen?

Er waren 9 Duitse nazi-vernietigingskampen in Polen. De grootste daarvan was Auschwitz, gelegen in het zuiden van het land. Het was het zogenaamde Konzentrationslager KL - dwangarbeidskamp.

Wat is de locatie van het Auschwitz I kamp?

Op 27 april 1940 beval Heinrich Himmler de oprichting van een concentratiekamp in Polen, 70 km van Krakau, in Auschwitz. Al op 20 mei werden 30 Duitse criminelen hierheen gebracht om als kampstaf te dienen. De onmiddellijke reden voor de oprichting van het kamp Auschwitz I was het snel toenemende aantal grootschalig gearresteerde Poolse politieke gevangenen. De eerste massatransport naar Auschwitz vond plaats op 14 juni 1940. 728 mensen werden per trein vanuit Tarnów vervoerd. Ter herinnering aan die dag heeft het Poolse parlement de Nationale Dag van Herinnering voor de Slachtoffers van de Duitse Nazi-concentratie- en vernietigingskampen opgericht.

Arbeit macht frei-poort

Hoe was Auschwitz-kamp?

Het was bedoeld als het managementcentrum voor het hele complex dat bestond uit 28 blokken. De eerste gevangenen moesten de beroemde inscriptie op de poorten van Auschwitz "Arbeit macht frei" maken en het kamp uitbreiden met nieuwe blokken, bijvoorbeeld nummer 11, bekend als het "dodenblok", met een gaskamer in de kelder en de executiepoort. Hier werd voor het eerst op grote schaal zyklon B gebruikt. Medische experimenten werden uitgevoerd in blok 10. Ze waren erg wreed en werden zonder verdoving uitgevoerd. De experimenten van Josef Mengele, bekend als de Engel des Doods, resulteerden in het grootste aantal slachtoffers. Tegen het einde van 1943 was KL Auschwitz een enorme criminele instelling geworden waar tienduizenden mensen werden opgesloten en honderdduizenden werden vermoord.

Wat is het Auschwitz-Birkenau kamp?

De bouw van het tweede kamp, het zogenaamde Auschwitz II-Birkenau, begon in oktober 1941, 3 km van het bestaande "hoofdkamp". Het was bedoeld voor Poolse en Sovjet-krijgsgevangenen. Uiteindelijk werd het een concentratiekamp, en sinds de lente van 1942 een plaats waar het beleid van de "definitieve oplossing voor de joodse kwestie" werd uitgevoerd. Het kamp Auschwitz-Birkenau was het grootste concentratiekampcomplex dat door de nazi's werd gecreëerd. Er waren houten en stenen barakken, gaskamers en crematoria, en de zogenaamde Canada-warenhuizen met geplunderde eigendommen.

"De Doodspoort" Birkenau

Waar was het Auschwitz III-kamp gevestigd?

Het concentratiekamp Auschwitz-Monowitz werd eind oktober 1942 opgericht bij de synthetische rubber- en vloeibare brandstoffabriek Buna-Werke voor de behoeften van de IG Farben-industriële plant. Het werd gesticht op het gebied van een verdreven en gesloopt Pools dorp. Het moest goedkope arbeidskrachten leveren. Naast Birkenau en Monowitz waren er maar liefst 42 gedwongen-arbeidsonderkampen voor gevangenen in de omgeving. De liquidatie van Auschwitz-Monowitz vond plaats in januari 1945. De Duitsers evacueerden de meeste gevangenen naar Gliwice, en van daaruit werden ze naar de Buchenwald en Mauthausen-kampen vervoerd. De fabriek werd tijdens een Amerikaans bombardement vernietigd. Na de oorlog richtte de NKVD in Monowitz een kamp op voor de Duitse gevangenen die alle fabrieksapparatuur naar de USSR vervoerden. Tegenwoordig zijn er alleen nog gewapend betonnen structuren van bunkers en een monument.

Een van de veewagons die mensen naar Auschwitz vervoerden

Wat gebeurde er in Auschwitz?

Het is niet gemakkelijk om de vraag te beantwoorden hoeveel mensen er in Auschwitz zijn gestorven. Zoals historici en experts schatten, hebben in minder dan 5 jaar tijd tussen de 1 en 1,5 miljoen mensen in Auschwitz hun leven verloren. De meerderheid (1-1,35 miljoen) waren Joden die vanaf 1942 in massatransporten werden gebracht. Het is buitengewoon moeilijk om in te schatten hoeveel van hen stierven in Auschwitz, omdat velen van hen werden vermoord in de Auschwitz-gaskamers en nooit werden geregistreerd. De op een na grootste groep waren Polen (70-75 duizend), en de derde groep waren Roma. Van de meer dan een miljoen mensen die naar Auschwitz werden gedeporteerd, werden er ongeveer 400.000 geregistreerd (200.000 Joden, meer dan 140.000 Polen, ongeveer 20.000 Roma en meer dan 10.000 Sovjet-krijgsgevangenen). Meer dan de helft van hen stak de poorten van Auschwitz nooit meer over.

Birkenau barracks

Wie heeft Auschwitz bevrijd?

In de tweede helft van 1944 begonnen de SS-autoriteiten de sporen van de moorden in Auschwitz uit te wissen en bewijsmateriaal te vernietigen, evenals eigendommen van de slachtoffers te verwijderen. Sinds augustus 1944 slaagden de nazi-autoriteiten erin ongeveer 100.000 gevangenen als slavenarbeid en een grote hoeveelheid eigendommen te transporteren. Slechts 7.000 gevangenen hebben de bevrijding van het hoofdkamp Auschwitz I en het kamp Auschwitz II-Birkenau en Monowitz meegemaakt. Vanwege de massale vernietiging van documenten is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen Auschwitz hebben overleefd. Sommigen van hen zijn ontsnapt, anderen zullen voor altijd onbekend blijven.

Wanneer werd Auschwitz bevrijd?

Op 27 januari 1945 verschenen soldaten van het 60e leger van het Eerste Oekraïense Front in het subkamp Monowitz. Het hoofdkamp van Auschwitz I en het kamp Auschwitz II-Birkenau werden rond 15.00 uur bevrijd. Extreem uitgeputte gevangenen, velen van hen kinderen, begroetten de soldaten. Foto's en filmopnamen die destijds zijn gemaakt, schokten de hele wereld.

Toeristen in Auschwitz

Auschwitz en Birkenau Staatmuseum

Ter herdenking van dit schandelijke verleden, als waarschuwing tegen het kwaad en als eerbetoon aan de slachtoffers, werd in 1947 het Staatsmuseum opgericht op het terrein van Auschwitz. Ongeveer twee miljoen toeristen bezoeken dit herdenkingsmonument elk jaar om te zien hoe wreed mensen werden behandeld, onder welke harde omstandigheden ze leefden en stierven. De schokkend authentieke tentoonstellingen in de kampen Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau tonen honderden alledaagse voorwerpen,

kledingfragmenten, martelwerktuigen, evenals de ruïnes van gaskamers, gevangenenbarakken, cellen en een spoorwegrampe.

Het museum in Auschwitz is ongetwijfeld een uniek punt op de kaart van heel Europa. Het is de moeite waard om ten minste één keer door de poort van "Arbeit macht frei" te gaan, die een symbool is van pure kwaadaardigheid. Het zal een onvergetelijke ervaring zijn. Ongeloof vermengt zich hier met afkeer van de wreedheid en meedogenloosheid van de beulen. Alles lijkt te onmenselijk om waar te zijn.

Vanwege de grote belangstelling moet een bezoek aan Auschwitz ruim van tevoren worden gepland. Talrijke georganiseerde tours op de route Krakau-Auschwitz bieden comfortabel sightseeing. Professionele gidsen zorgen ervoor dat de herinnering aan dit donkere hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid voor generaties blijft voortbestaan, zodat nooit meer een soortgelijke onmenselijkheid de pagina's van de geschiedenis zal besmeuren.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...