Schindler's Factory. Nuttige informatie voor bezoekers

1 oktober 2021

Schindler's Factory. Nuttige informatie voor bezoekers
1 oktober 2021

Wat is Schindler’s Factory?

Het is een museum over de Nazi-bezetting van Krakau en bevat een tentoonstelling die laat zien wat er in de stad gebeurde van 1939 tot 1945, de veranderingen die de Duitse bezetters daar maakten en hoe de Poolse en Joodse burgers leden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat is er te zien in Schindler’s Factory?

Het museum werd geopend in 2010 en de tentoonstelling beslaat twee verdiepingen van het gebouw. Elke kamer is op een andere manier ingericht en heeft betrekking op verschillende oorlogsgebeurtenissen in de stad en haar inwoners. De tour begint met een reis terug in de tijd, met onder andere een fotosalon, de straten van Krakau, een universiteitscollegezaal, een officierskamer bekleed met tegels in een hakenkruispatroon, een gevangeniscel, een oude oorlogstram en treinstation, de Joodse getto's van Krakau, een kamer die lijkt op het concentratiekamp Plaszow en vele andere plaatsen.

Op de tweede verdieping van het museum zijn de originele kantoren die werden gebruikt door Oskar Schindler en zijn secretaresse. Beide kamers zijn open voor het publiek.

Schindler’s Factory Museum staat vol met foto's genomen tijdens de oorlog, schermen die opgenomen interviews afspelen en korte films laten zien van verschillende oorlogsgebeurtenissen en het lot van de slachtoffers van de oorlog. Het huisvest ook vele andere exposities, zoals een tankette, militaire uniformen, wapens, emaille objecten en meer.

Alle informatie over de tentoonstelling, inclusief de bijschriften voor de foto's en exposities, is zowel in het Pools als in het Engels.

Schindler's Factory, Lipowa straat

Geschiedenis en interessante feiten over Schindler's Factory

De fabriek werd in 1937 opgericht door drie Joodse zakenlieden: Michał Gutman, Izrael Kohn en Wolf Glajtman. Aanvankelijk genaamd Rekord, was het de eerste fabriek die emailgerei en tinnen producten produceerde in de regio Malopolska. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de fabriek overgenomen door Oskar Schindler, een Abwehr-agent en lid van de Nazipartij, die in 1941 de eigenaar werd en het hernoemde als de Duitse Emailwarenfabrik. Daarna produceerde de fabriek niet alleen emailgerei, maar ook Wehrmachtkantines en ontstekers voor artilleriegranaten om financieel te overleven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten alle Joden ouder dan 12 jaar in Krakau gratis werken. Hoewel Schindler aanvankelijk voornamelijk Polen in dienst nam, nam het aantal Joodse werknemers geleidelijk toe. In tegenstelling tot de meeste Duitse ondernemers nam Oskar Schindler niet alleen sterke jonge mannen in dienst, maar ook kinderen en vrouwen. Het gebeurde vaak dat hele families in zijn fabriek werkten en Schindler zou zeggen dat ze allemaal essentiële werknemers waren. De mensen die in de fabriek werkten werden zeer goed behandeld en altijd met respect door hun werkgever en ze ontvingen ook betere voedselrantsoenen in vergelijking met andere werkplekken. Er werd vaak gezegd dat Schindler een veilige haven had gecreëerd voor Joden in zijn fabriek. Toen de Duitsers begonnen met het liquideren van de gevangenissen en kampen in 1944 vanwege het naderende Oostfront, besloot Schindler zijn werknemers te redden door ze te evacueren naar een andere fabriek in Brünnlitz (in het huidige Tsjechië). Het was toen dat de beroemde Schindler's List (een persoonlijke transportlijst) werd gemaakt met ongeveer 1.200 namen. Om de transporten te kunnen organiseren, moest Schindler de contacten gebruiken die hij had gemaakt onder hogere Duitsers en velen van hen omkopen. Het was dankzij zijn vastberadenheid dat 1.200 Joden werden bevrijd door de Sovjets in het voorjaar van 1945. Oskar en zijn vrouw, bang voor arrestatie, besloten te vluchten. Na de oorlog bleven ze echter contact houden met hun Joodse vrienden en hij bezocht hen vaak, hoewel hij in Duitsland woonde. Oskar Schindler stierf in 1978 (68 jaar oud) aan gezondheidsproblemen. Het was zijn laatste wens om dicht bij zijn vrienden begraven te worden en, zoals hij had gevraagd, werd hij begraven op de katholieke begraafplaats op de Berg Zion in Jeruzalem, als enige lid van de Nazipartij die zo werd geëerd.

In 1993 werden zowel Oskar Schindler als zijn vrouw Emilie door de staat Israël genoemd als Rechtvaardigen onder de Volkeren om hun actieve rol in het redden van Joden tijdens de Holocaust te onderstrepen.

De film Schindler's List heeft een memorabele scène aan het einde wanneer Schindler's Joden (zoals de mensen die hij redde worden genoemd) in de rij staan om zijn graf te bezoeken.

Na de oorlog, tijdens de jaren 1948-2002, werden de gebouwen van de voormalige fabriek gebruikt door de Telecommunications Components Manufacturing Plant (TELPOD). Veel van de fabrieksgebouwen zijn in die tijd veranderd, maar gelukkig zijn de karakteristieke ingangspoort en de gevel van het administratiegebouw nog steeds hetzelfde. In 2007 besloot de stad Krakau om alle fabrieksgebouwen om te bouwen tot twee verschillende musea. De tentoonstelling van Schindler's Factory Museum (dat in 2010 werd geopend) is gevestigd in het voormalige administratiegebouw, terwijl de productie gebouwen van de fabriek nu het Museum voor Hedendaagse Kunst huisvesten (genaamd MOCAK).

Oskar Schindler

Waar bevindt zich Schindler's Factory?

Het museum bevindt zich op Lipowa Street 4 in de wijk Zabłocie (zie kaart). Het gebouw waar de tentoonstelling zich bevindt was oorspronkelijk het administratiegebouw van de Duitse Emaillefabriek (in het Duits: Deutsche Emailwarenfabrik, DEF) gerund door Oskar Schindler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe kom ik bij Schindler's Factory?

Je kunt er te voet (adres: Lipowa Street 4), met de tram of met de auto/taxi komen.

TE VOET:

Vanaf het centrale plein is het een wandeling van 30 minuten (afstand: 2,5 km) langs Starowiślna Street. Vanaf het Wawel-kasteel, aan de overkant van de Wisla-rivier, duurt het ongeveer 40 minuten (afstand: 3,2 km). Vanaf de Joodse wijk (Plac Nowy) is het een wandeling van 20 minuten.

MET DE TRAM:

Je kunt elke tram nemen die stopt bij de volgende haltes ↓

Het tijdschema en de namen van de haltes vind je op elke tramhalte. Vergeet niet om je kaartje te kopen en te valideren! Je kunt een kaartje kopen op de meeste trams, met behulp van een speciale ticketautomaat die ook een menu in het Engels heeft.

Tramhalte Plac Bohaterów Getta (als je vanuit het Wawel-kasteel, het centrale plein en het Joodse wijkgebied komt) Tramhalte Zabłocie (als je vanaf het bus- en treinstation komt)

MET DE AUTO:

Toegang met de auto is mogelijk. Er is geen speciale parkeerplaats, maar je zou een plekje moeten kunnen vinden op de omliggende straten. Onthoud dat er in Krakau op maandag tot en met zaterdag betaald parkeren zones zijn. Als je eenmaal hebt geparkeerd, moet je een parkeerkaartje kopen en het op een zichtbare plaats achterlaten om een boete te voorkomen.

Je kunt ook een Melex-auto huren en interessante feiten beluisteren over de plaatsen die je passeert tijdens je tour naar Schindler's Factory.

Is het museum aangepast voor mensen met een handicap?

Ja. Hoewel de tentoonstelling zich uitstrekt over twee verdiepingen van het gebouw, is er een lift geschikt voor mensen met een handicap. Bovendien zijn er in geval van nood museummedewerkers aanwezig die informatie en hulp kunnen bieden aan alle bezoekers.

Mag ik foto's maken in het museum?

Ja, maar zonder flits te gebruiken. Er zijn geen kosten verbonden aan het maken van foto's in het Schindler's Factory Museum.

Is Schindler's Factory geschikt voor kinderen om te bezoeken?

Het wordt aanbevolen dat bezoekers van het museum minimaal 14 jaar oud zijn vanwege het onderwerp dat in de tentoonstelling wordt behandeld.

Hoe lang duurt het om het hele museum te bezoeken?

Het duurt ongeveer 90 minuten om het museum te bezoeken als je een ticket koopt voor een rondleiding.

De duur van een individueel bezoek (zonder gids) kan variëren, maar we raden aan om minimaal 1 uur uit te trekken om het hele museum te bekijken.

Een deel van de tentoonstelling in de fabriek van Schindler

Schindler's Factory: ticketprijzen en openingstijden

Ticketprijzen en openingstijden kunnen veranderen, dus we raden aan om deze te controleren op de officiële website voor je bezoek. Om wachtrijen te vermijden, raden we aan om gebruik te maken van onze skip-the-line ticketaanbieding en voor een beter begrip van de geschiedenis van de fabriek raden we aan om onze rondleiding door Schindler's Factory te volgen.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...