Krakau. De Lege Stoelen op Ghetto Heroes Square.

6 oktober 2021

Krakau. De Lege Stoelen op Ghetto Heroes Square.
6 oktober 2021

One of the most poignant and touching places in Krakow is undoubtedly Ghetto Heroes Square. The square, which is situated in the Podgórze district, commemorates the Jewish victims of the war both through its name and also with an artistic chair installation that can be found there. This article will explain some of the details about how and why these chairs came to be placed in the square.

1941-1943 was a tragic time

Ghetto Heroes Square (bekend als Plac Zgody van 1930 tot 1948) was getuige van een donkere en tragische periode in de geschiedenis van Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het het centrale gebied van het getto dat in maart 1941 door de Duitsers werd opgericht in het district Podgórze (op bevel van gouverneur-generaal Hans Frank). Alle niet-Joodse inwoners (behalve apotheker Tadeusz Pankiewicz) werden uit Podgórze verdreven en Joden die in andere districten woonden, moesten hun huizen verlaten en naar het getto verhuizen.

Het getto in Krakau was twee jaar operationeel. Het besloeg een gebied van 20 hectare en omvatte ongeveer 320 gebouwen die ongeveer 17.000 Joden moesten huisvesten. Uiteraard was het hele getto overvol en woonde er vaak 4 of 5 families in één flat, wat betekende dat er ongeveer 20 mensen in een kleine ruimte leefden. Omdat er maar een paar bedden waren, moesten de meeste getto-bewoners op de grond slapen zonder enige privacy. Alle Joodse mensen werden gedwongen te werken, zelfs kinderen, ouderen en zieken. De Joden werkten in fabrieken die zich zowel binnen als buiten het getto bevonden (zoals Schindler's fabriek), maar degenen die buiten de gettomuren werkten, werden altijd begeleid door een speciale politie-eenheid om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen. Iedereen in het getto leed onder een enorme, onbeschrijfelijke honger die vele ziektes veroorzaakte. Als gevolg hiervan werd iedereen die te zwak, ziek of ongeschikt was om te werken, gedood of naar een van de vernietigingskampen gestuurd. Gedurende de tijd dat het Krakau-getto bestond, organiseerden de Duitsers twee grote transporten naar het vernietigingskamp in Belzec en vervolgens nog één naar Auschwitz tijdens de liquidatie van het getto. Duizenden mensen werden naar het plein geleid (waar we vandaag de dag de stoelen kunnen zien) en moesten daar vele uren wachten op hun laatste reis naar de dood.

Deportatie van Joden naar het getto, vandaag de dag ul. Lwowska (toen ul. Salinarna), maart 1943

Transporten van de dood vanaf het plein

Vóór hetuitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Plac Zgody de locatie van een busstation dat de buslijnen verbond tussen Krakau en de buitenwijken.

Nadat het getto was opgericht, werd Plac Zgody het centrum van het district en vonden daar de oproepen en selecties van de Joden plaats. Het voormalige busstation begon te functioneren als een politiebureau en de gettomuur werd er direct naast geplaatst.

Het plein werd gebruikt als de belangrijkste locatie voor het deportatieproces. De slachtoffers werden verzameld in het westelijke deel, terwijl vrachtwagens vol geplunderd bezit in het midden werden achtergelaten. Ook vonden er executies plaats op het plein en soms in aangrenzende binnenplaatsen. Tijdens de liquidatie van het getto in maart 1943 werden veel oude, zieke, zwakke en werkloze mensen samen met kleine kinderen op het plein doodgeschoten.

Tadeusz Pankiewicz, de eerder genoemde eigenaar van de Under The Eagle Pharmacy, wiens ramen uitkeken op het plein, was een ooggetuige van die gebeurtenissen. De enige niet-Joodse bewoner van het getto, hij mocht van de Duitsers blijven en de apotheek runnen die zijn vader in 1908 had geopend. Pankiewicz en de rest van zijn personeel hielpen veel mensen in het getto door voedsel en medicijnen te smokkelen en valse documenten te organiseren.

De jaren na de oorlog

Drie jaar nadat de Tweede Wereldoorlog eindigde, besloot de stad in 1948 de naam van het plein te veranderen van Plac Zgody in Ghetto Heroes Square. Het plein werd voor een tijd opnieuw een belangrijke transport hub voor de lokale bevolking.

Stoelen ter nagedachtenis aan de slachtoffers

In 2005 werd besloten om in het plein een monument te creëren ter nagedachtenis aan alle slachtoffers en de tragische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. De geschreven memoires van Tadeusz Pankiewicz (The Krakow Ghetto Pharmacy) waren zeer inspirerend gebleken, met een fragment uit zijn buitengewone boek dat luidde: "In Plac Zgody lag een ontelbaar aantal kasten, tafels, dressoirs en ander meubilair te rotten." Deze woorden waren de reden achter de creatie van een speciaal en zeer ongewoon monument van overmaatse metalen stoelen, bedoeld om de voorwerpen te symboliseren die achterbleven op het plein voordat hun eigenaars, de Joodse slachtoffers, aan hun laatste reis begonnen.

De ontwerpers van het monument besloten om 33 grote stoelen en 37 kleinere stoelen te plaatsen die mensen konden gebruiken om op te zitten. De meerderheid van de stoel-monumenten werd in rijen geplaatst (herinnerend aan de manier waarop de permanente bewoners van het getto moesten staan tijdens de opro epen) en keken uit op de voormalige Under The Eagle Pharmacy. Drie van hen keken uit op de Lwowska-straat, waar een fragment van de oorspronkelijke gettomuur bewaard is gebleven. Wat betreft de kleinere stoelen, besloten de kunstenaars om ze naar het plein te richten en tegelijkertijd de grotere stoelen te omringen.

Bovendien werd er een speciale lijn gemarkeerd op het geplaveide oppervlak van Ghetto Heroes Square, die de gettomuur en de grens symboliseert die werd vastgesteld tussen het getto en de Duitse kant.

Twee belangrijke data werden op de gevel van het voormalige busstation geplaatst om de data te herdenken waarop het getto werd opgericht (1941) en vervolgens geliquideerd (1943).

Elk jaar, op de verjaardag van de liquidatie van het Krakau-getto in Podgórze, ontmoeten veel inwoners en bezoekers van Krakau elkaar op Ghetto Heroes Square om in stilte langs dezelfde route te lopen die de Joden op 13 en 14 maart 1943 hebben afgelegd.

In 2006 werd het monument bekroond met de Europese Prijs voor Stedelijk Openbaar Gebied en in 2011 ontving het de Gold Award in de Urban Quality Award 2011.

Bovendien besloot een lokale kunstenaar in 2017 om speciale kanten "kleren" voor de stoelen te haken, hoewel slechts enkele ervan helaas zijn overgebleven.

Ghetto Heroes Square tegenwoordig

Hoewel het een zeer ontroerend en zeer symbolisch gezicht is om alle stoelen op het plein te zien, zijn er nog steeds veel mensen die de geschiedenis van dit plein niet kennen en de reden voor de installatie niet begrijpen. Als u echter tot het einde van dit artikel hebt gelezen, kent u nu de volledige tragische geschiedenis van dit plein en de betekenis achter het resulterende monument. Als u nu in Krakau bent of van plan bent om in de toekomst te komen, zult u zeker een bezoek aan Podgórze zeer de moeite waard vinden als een gelegenheid om de geschiedenis met uw eigen ogen te "zien".

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...