Een juweel van barokke architectuur: de kerk van de heiligen Petrus en Paulus in Krakau

6 mei 2021

Een juweel van barokke architectuur: de kerk van de heiligen Petrus en Paulus in Krakau
6 mei 2021

Krakau, een stad die bekend staat om haar rijke geschiedenis en architectonische wonderen, is al eeuwenlang een populaire bestemming voor reizigers en kunstliefhebbers. Grodzka Street, een belangrijk deel van de Koninklijke Route naar het kasteel van Wawel, herbergt een van de meest adembenemende bezienswaardigheden van de stad - de kerk van de heiligen Petrus en Paulus. In deze blogpost zullen we ingaan op de fascinerende geschiedenis, architectonische details en unieke kenmerken van deze opmerkelijke kerk die het een must-see attractie maken voor iedereen die Krakau bezoekt.

Geschiedenis van de kerk:

De kerk van de heiligen Petrus en Paulus, gelegen aan het St. Mary Magdalene Square, was het eerste barokke gebouw in Krakau. De bouw van de kerk begon in 1597 en werd in 1619 voltooid, gebaseerd op een ontwerp van de Italiaanse architect Giovanni de Rossi. De kerk is in eigendom geweest van verschillende religieuze orden, waaronder de Jezuïeten, de Krakow Academy en de Cisterciënzers, voordat ze in het midden van de 19e eeuw deel uitmaakte van de parochie van Allerheiligen.

Een meesterwerk van barokke architectuur:

De buitenkant van de kerk heeft een brede, tweelaagse gevel, die doet denken aan de kerken van Santa Susanna en Il Gesù in Rome. De gevel is versierd met standbeelden van Jezuïetenheiligen in nissen en het kerkterrein is omringd door hekwerk versierd met sokkels die kopieën van beelden van de 12 apostelen door Kazimierz Jęczmyk dragen. Binnenin tonen de interieurs van de kerk indrukwekkende stucdecoraties gemaakt door gerenommeerde kunstenaars zoals Giovanni Battista Falconi en Kazimierz Kaliski. Het laat-barokke altaar, ontworpen door Kacper Bażanka, bevat een schilderij getiteld "Giving Keys to Saint Peter" uit 1820 van Józef Brodowski.

Het Nationale Pantheon:

In 2010 begon de kerk haar transformatie tot een van de Nationale Pantheons van Polen, als laatste rustplaats voor onderscheiden Polen op het gebied van cultuur, kunst en wetenschap. Het pantheon, gelegen in de catacomben onder de kerk, herbergt de overblijfselen van opmerkelijke figuren zoals schrijver Sławomir Mrożek, bisschop Tadeusz Pieronek en natuurkundige Zygmunt Wróblewski.

Kerk van de heiligen Petrus en Paulus in Krakau, Grodzka 52 str.

De Foucault Pendulum:

Een uniek aspect van de kerk van de heiligen Petrus en Paulus is de Foucault-pendel, de langste in Polen met 46,5 meter, die hangt vanuit de koepel van de kerk. Deze pendel demonstreert de rotatie van de aarde, met wekelijkse demonstraties die elke donderdag worden gehouden en bezoekers en locals aantrekken.

Conclusie:

De kerk van de heiligen Petrus en Paulus in Krakau is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en een integraal onderdeel van het rijke culturele erfgoed van de stad. Haar fascinerende geschiedenis, indrukwekkende architectonische details en unieke kenmerken maken het een niet te missen attractie voor toeristen die Krakau verkennen. Mis de kans niet om de schoonheid en geschiedenis van deze opmerkelijke kerk te zien tijdens uw volgende bezoek aan de stad.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...