Attracties van het Nationaal Park Ojców: Ojców en Pieskowa Skała

12 juli 2021

Attracties van het Nationaal Park Ojców: Ojców en Pieskowa Skała
12 juli 2021

Krakau is een prachtige stad, maar als je dichter bij de natuur wilt zijn, is het zeker de moeite waard om buiten de stadsgrenzen te gaan. Een van de beste plaatsen om te bezoeken in de regio is het kleinste nationale park van Polen - een schilderachtig gebied dat gasten rust, veel groen en adembenemende uitzichten biedt.

Het Ojców National Park (ONP) - waar het ligt en hoe het tot stand kwam

Situated only 16 kilometres from Kraków, the Ojców National Park is part of the Kraków-Częstochowa Upland Op slechts 16 kilometer van Krakau ligt het Ojców National Park, dat deel uitmaakt van het gebied van de Kraków-Częstochowa-hoogvlakte. De beschermde zone van het park beslaat een oppervlakte van ​​21,46 vierkante kilometer. Voordat het gebied de status van nationaal park kreeg, hadden natuurbeschermers jarenlang inspanningen geleverd om de Ojców-regio te beschermen tegen de overexploitatie van de bossen en grotten. Het ONP werd opgericht in 1956, met een totale oppervlakte van 1.570,59 hectare destijds. In 1997 werden de grenzen van het park aangepast en werd er nog eens 6.777 hectare toegevoegd aan het beschermde gebied om wat bekend staat als de bufferzone te vormen. Aan het begin van de 19e en 20e eeuw was Ojców een trendy kuuroord. De reden voor de populariteit was het unieke klimaat, waardoor het "Poolse Zwitserland" werd genoemd. Helaas heeft het beroemde kuuroord de chaos van de Januari-opstand niet overleefd. Het omliggende gebied zag de stationering van opstandige troepen, evenals talloze gevechten. Hoewel Ojców in de loop van de tijd zijn status weer heeft opgebouwd, heeft het nooit zijn voormalige populariteit herwonnen. Dit komt ook doordat de wederopbouw die werd ingezet in het interbellum werd onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal achter de naam van Ojców is niet minder intrigerend dan zijn rijke geschiedenis. Het is afgeleid van de naam van een kasteel gebouwd door koning Casimir de Grote. Hij noemde zijn vesting "Ojciec u skały" ("Vader op de rots") ter ere van zijn vader Władysław Łokietek, die ooit moest schuilen in de vallei voor zijn vijanden. De lokale bevolking verkortte uiteindelijk de naam van het kasteel tot simpelweg "Ojciec" ("Vader"). Na verloop van tijd begonnen ze dezelfde naam ook te gebruiken om te verwijzen naar het dorp aan de voet van het kasteel.

Kalkstenen uitlopers in Ojców

De meest interessante natuurlijke en historische bezienswaardigheden van het Ojców National Park

Ondanks dat het het kleinste nationale park van Polen is, biedt het Ojców National Park verrassend veel attracties. Bezoekers kunnen genieten van maar liefst vijf toeristische routes die door het ONP lopen (blauw, groen, geel, rood, zwart), waardoor ze kunnen genieten van attracties zoals:

Ojców Castle - pittoreske ruïnes van een 14e-eeuws kasteel gesticht door Casimir de Grote. Vanaf hier kunt u genieten van het prachtige panorama van de Prądnik-vallei.

Kapel "op het water" in Ojców - meer dan honderd jaar oude kapel die haar bekendheid te danken heeft aan haar ongebruikelijke locatie - ze bevindt zich direct boven de Prądnik-rivier op betonnen steunen. Deze unieke architectonische oplossing werd gekozen op een moment dat tsaar Nicolaas II de bouw van religieuze gebouwen op zijn grondgebied verbood. Om zijn decreet te omzeilen, kozen de lokale bevolking ervoor om een ​​kerk "op het water" te bouwen.

Pieskowa Skała Castle - een kasteel uit de 14e eeuw, gelegen op 6,5 kilometer van het centrum van Ojców. De naam Pieskowa Skała (Kleine Hondenrots) is verbonden met een legende over prinses Dorota, een dochter van magnaat Tęczyński, die gevangen zat in de kasteeltoren. Gelukkig voor haar had ze een zeer trouwe hond. Elke dag klom haar honden vriend de rots op waarop de toren was gebouwd om haar eten te brengen, waardoor ze werd gered van verhongering en een zekere dood.

Pieskowa Skała Castle

Oude molen-nederzetting Boroniówka - een historische molen en waterzaagmolen gelegen in Grodzisk, 1,5 kilometer van het centrum van Ojców. Inmiddels is Boroniówka veranderd in een soort openluchtmuseum, waar bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende workshops. Andere attracties zijn kassen waar je verse kruiden kunt kopen, een café en een tuin waar je picknicks kunt organiseren. De nederzetting Boroniówka is geopend voor bezoekers tussen 1 mei en 30 oktober op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Het Ojców National Park Museum - een museum gelegen in het hart van Ojców. Het bezoek begint met de vertoning van twee 3D-films, waarmee u meer kunt leren over de geschiedenis van de Prądnik-vallei vanaf het Jura-tijdperk tot op heden. Daarna kunt u doorgaan naar de volgende kamers met tentoonstellingen over het ecosysteem van het park, grotinterieurs, archeologische vondsten en lokale soorten fauna en flora.

Grotten in het ONP

Hoewel er meer dan 700 grotten en schuilplaatsen (kleine grotten) zijn in het Ojców National Park, zijn er slechts twee van hen toegankelijk voor bezoekers.

Koning Łokietek's grot - een 320 meter lange grot gelegen langs de zwarte route. Het is vernoemd naar koning Władysław Łokietek, die ongeveer zes weken in de grot verbleef en zich verstopte voor de troepen van de Tsjechische koning Wenceslaus II. De legende wil dat toen de koning de grot binnenkwam, de ingang onmiddellijk werd geblokkeerd door spinnenwebben, waardoor hij aan zijn achtervolgers kon ontsnappen. Ter herinnering aan dit evenement is bij de ingang van de grot een poort met spinnenweb-thema opgezet.

Ciemna-grot - een grot met een oppervlakte van 209 vierkante meter, die bereikbaar is vanaf de groene route en een van de meest waardevolle archeologische vindplaatsen van Polen is. De eerste menselijke sporen die in de grot werden ontdekt, zijn ongeveer 125.000 jaar oud, wat ze een van de oudste van dergelijke overblijfselen in Polen maakt.

Jonaszówka-rots - een uitstekend uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op het Ojców-kasteel en de omgeving. Gelegen direct achter de tuin van het restaurant Ojcowski Trout (Pstrąg Ojcowski), heeft de site een kunstmatig reservoir, waardoor het des te charmanter wordt. Wees voorzichtig bij het beklimmen van Jonaszówka, want de omliggende rotsen kunnen erg glad zijn.

Love Spring - een natuurlijke bron gelegen net achter de Kraków Gate, een unieke rots die lijkt op een enorm hek. Het dankt zijn naam aan een legende die is bedacht door gidsen, volgens welke een zeker paar dat het water van de bron proefde, gelukkig leefde tot het einde van hun dagen. Helaas kunnen hedendaagse bezoekers niet langer genieten van de magische eigenschappen van de bron, omdat het water als ondrinkbaar wordt geclassificeerd.

Ongewone rotsformaties

Kalkstenen rotsen zijn kenmerkend voor het Kraków-Częstochowa Hoogland. Hun interessante vormen hebben al lang de verbeelding gestimuleerd van de lokale bevolking, die ze namen gaf die overeenkwamen met hun uiterlijk. De meest bekende zijn de reeds genoemde Kraków Gate, de uiterst fotogenieke Gauntlet Rock (een uitkijkpunt langs de route naar de Ciemna-grot biedt een goed uitzicht op deze rots en de omgeving), evenals Diotima's Needle Rock, genoemd naar Jadwiga Łuszczewska, een dichter wiens pseudoniem Diotima was. Maar de beroemdste rotsformatie is de Club van Hercules, gelegen naast het kasteel Pieskowa Skała.

Gauntlet Rock

Ongewone rotsformaties

  • Het symbool van het Ojców National Park is een vleermuis. Veel van deze kleine vliegende zoog dieren leven in de Jura-grotten in de regio. Van de 24 vleermuissoorten die in Polen voorkomen, hebben er maar liefst 17 hun habitat in het Ojców National Park.
  • De totale lengte van de wandelpaden in het ONP is 46,6 kilometer.
  • Afgezien van enkele plaatsen, mag je op de meeste wandelpaden fietsen.
  • Het gebied van het Ojców National Park is bekend om zijn uitstekende voedselproducten. De meest populaire zijn forel, zuivelproducten uit Skała, evenals knoflook geteeld in de gemeente Słomniki, die zo populair is dat het zijn eigen toegewijde evenement heeft - het Lesser Poland Garlic Festival. Er zijn ook verschillende gewaardeerde wijngaarden naast het park.
  • De gemeente Skała heeft een uniek regionaal gerecht, vrijwel onbekend elders. Het wordt "łojok" genoemd, wat in het Pools "talglappen" betekent en in wezen noedels zijn op basis van rund- of kalfsvet. Wat het uniek maakt, is echter dat de huisvrouwen uit Skała het zo kunnen bereiden dat de smaak van vet onmerkbaar is.
  • De traditionele architectuur van de gebouwen in het ONP is zo kenmerkend dat het zijn eigen naam heeft gekregen - de Swiss-Ojców-stijl.
Kraków Gate
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...