Traditionele Poolse gerechten

6 september 2021

Traditionele Poolse gerechten
6 september 2021

De vorm van de Poolse keuken werd beïnvloed door vele historische gebeurtenissen. Dankzij de diversiteit aan culturen die door de jaren heen door het grondgebied van de Republiek zijn gegaan, zijn onder andere de Tataars-Turkse, Russische, Duitse en Joodse smaken op onze borden blijven liggen. Als het gaat om dominante gerechten, kunt u in de Poolse keuken veel gebakken en sterk gekruide gerechten vinden. Ze bevatten vaak ingemaakte toevoegingen, die in Polen erg populair zijn.

De Poolse keuken is ook sterk geregionaliseerd - elk woiwodschap heeft eigen kenmerkende gerechten of verschillende variaties op die breder bekend zijn.

Hieronder noem ik gerechten die in het hele land populair zijn, dus u kunt ze zowel in Krakau als in Warschau of Gdańsk proberen.

Pierogi

Ruskie pierogi met boter

Pierogi zijn het populairste gerecht in Polen, maar niet noodzakelijk van Poolse oorsprong. Er is geen zekerheid over hun oorspronkelijke afkomst. Hoewel pierogi populair zijn in Oost-Europa, zijn vergelijkbare producten ook te vinden in de Italiaanse keuken (ravioli), Spaanse keuken (empanadas), Turkse keuken (manti). Er zijn ook veel andere variaties op de vulling in het deeg. Een van de theorieën zegt dat pierogi samen met Marco Polo uit China naar Europa kwamen, die ze ontdekte op de zijderoute. Volgens de legende werden ze naar Polen gebracht door Jacek Odrowąż, een Poolse geestelijke uit de 13e eeuw, die tijdens een bezoek aan Kiev onder de indruk was van hun smaak.

Hoe dan ook, pierogi zijn al lang aanwezig in de Poolse keuken, en we hebben onszelf overtroffen in het aantal smaken - de meest populaire versie is de zogenaamde 'ruskie': met witte kaas, ui en gekookte aardappelen, er zijn ook pierogi met vlees, kool en champignons (een kerstvariant) of zoet met fruit, meestal met aardbeien of bosbessen. Als iets eetbaar is en geschikt is als vulling, heeft waarschijnlijk al iemand er pierogi van gemaakt.

Żurek, barszcz, rosół

Rosół

Żurek is een traditionele Poolse soep verdikt met roggebloem starter. Het wordt meestal geserveerd met worst en ei. In de representatieve versie wordt het vaak geserveerd in een uitgeholde brood. Żurek heeft een zure smaak met een uitgesproken rooksmaak. Deze soep wordt traditioneel geserveerd tijdens Pasen, waarbij gewijde eieren en worst worden gebruikt in de bereiding en het geheel wordt gekruid met mierikswortel.

Barszcz is een bietensoep populair in verschillende landen in Centraal- en Oost-Europa. In Polen wordt het traditioneel geserveerd aan het begin van het kerstavonddiner. In de versie met zure room en ei wordt het geserveerd. Het heeft meestal een zoetzure smaak, maar dit hangt af van de bereidingswijze. De toevoeging van mierikswortel en peper geeft het een scherpe smaak. Barszcz wordt vaak geserveerd met krokiety (gepaneerde pannenkoeken gevuld met vlees), maar ook met uszka (deegwaren vergelijkbaar met Italiaanse tortellini) binnenin, en zelfs met aardappelen, hardgekookt ei of witte bonen.

Rosół is een gerecht waarvan de oorsprong moeilijk te bepalen is - net als in het geval van pierogi. Men kan zelfs stellen dat het, vanwege de manier van bereiding (het koken van vlees), een gerecht is dat in verschillende vormen over de hele wereld wordt gegeten. Poolse rosół is een bouillon van vlees, meestal van kip, maar ook van andere soorten pluimvee, rundvlees of lamsvlees (volgens veel huisvrouwen is het geheim van goede rosół het toevoegen van enkele soorten vlees) en groenten: wortelen, selderij, peterselie, geroosterde ui. Rosół wordt meestal geserveerd met dunne pasta, maar in verschillende delen van Polen zijn er andere variaties te vinden, zoals met toevoeging van aardappelen, gepocheerde knoedels of rijst. Rosół verscheen in het eerste Poolse kookboek uit 1628 als "Poolse rosół", maar veroverde pas in de tijd van de Volksrepubliek Polen de tafels. Sindsdien is het een typisch "eerste gerecht" van de zondagse lunch. Het verschijnt ook vaak als eerste gerecht op bruiloften of andere familie-evenementen, waar het dienst doet als vette ondergrond om feestvierders voor te bereiden op het drinken van grote hoeveelheden alcohol. Volgens grootmoeders is het een remedie tegen alle verkoudheden en zou het ook een kater genezen. Rosół dient als basis voor het bereiden van andere soepen, zoals bijvoorbeeld krupnik of barszcz op basis van bouillon. Tomatensoep bereid op basis van de zondagse rosół

Kotlet schabowy

Schabowy

Schabowy, samen met aardappelpuree, bieten, koolsalade en wortelsalade, kon niet ontbreken op deze lijst, vooral omdat rosół hierboven werd genoemd. Deze combinatie van gerechten vormt namelijk een typische Poolse lunch. Hoewel de gemiddelde Jan Modaal denkt dat kotlet schabowy altijd al in de Poolse keuken heeft bestaan, had dit gerecht pas zijn première in 1860 in het kookboek 365 obiadów za pięć złotych. De naam is niet toevallig. Varkensvlees was destijds vlees voor de lagere sociale klassen en de eenvoudige bereiding - het omhullen van de schouderkarbonade in ei en paneermeel en vervolgens bakken in olie - maakte van de kotlet een toegankelijk gerecht. De oorsprong van de schabowy is ook niet Pools, maar waarschijnlijk Germaans. Toch lijkt het vandaag de dag het meest Poolse gerecht.

Net als rosół verwierf kotlet schabowy bekendheid in de tijd van de Volksrepubliek Polen, toen het op Poolse tafels verscheen tijdens feestelijke zondagslunches. Schabowy wordt meestal geserveerd met aardappelen en salade of gepekelde kool, bieten of gestoofde kool - naar keuze. Meer extravagante versies van schabowy omvatten bijvoorbeeld het serveren van het met kaas of champignons. Een populaire variant van schabowy, die vaak het paradepaardje is van Poolse huisvrouwen, is onze eigen versie van de volaille. Dit is een soort hybride van dit gerecht en kotlet schabowy - kippenborst vervangt natuurlijk de schab, en boter aan de binnenkant wordt vervangen door kaas, ingemaakte komkommer, soms ingemaakte paprika of een andere toevoeging.

Bigos

Bigos

Bigos is een traditioneel gerecht uit de Poolse keuken en is ook te vinden in Litouwen en Wit-Rusland. Het is een gerecht van kool en vlees dat niet mag ontbreken tijdens een feest in de oude Poolse stijl. Hoewel er onder fans van bigos een discussie woedt of het een soep of een hoofdgerecht is, geven kenners aan dat goede bigos een consistente textuur moet hebben zodat je er met een lepel in kunt duiken. Dit gerecht wordt meestal gegeten met een sneetje brood en kan ook worden geserveerd in een uitgehold brood. Dan eet je eerst de inhoud op en daarna de broodkom.

Racuchy

Racuchy met appels, poedersuiker en ijs

Racuchy zijn traditionele Poolse gerechten - zoete pannenkoekjes gemaakt van tarwemeel met fruit erin, meestal met appels. Ze worden gebakken in een ingevette pan en geserveerd met poedersuiker, room of jam, en soms ook met een bolletje ijs erbij.

Aardappelknoedels

Aardappelknoedels

Polen houdt van knoedels in vele vormen. Soms als bijgerecht, soms als hoofdgerecht. Knoedels kunnen hartig of zoet geserveerd worden, met saus. Hun basisingrediënten zijn meel en aardappelen. Een interessant voorbeeld zijn luie knoedels, ook wel luie pierogi genoemd, die van dezelfde ingrediënten worden gemaakt als pierogi ruskie, behalve dat ze samen worden gekneed in plaats van pierogi te vormen. Dit laatste is nogal tijdrovend - vandaar de naam "luie" knoedels.

Lijkt luie knoedel op kopytka, omdat ze dezelfde vorm hebben, maar de laatste bevat geen kaas. Silezische knoedels kunnen worden herkend aan hun karakteristieke inkeping - perfect om saus vast te houden. Op Silezië worden ze meestal geserveerd als bijgerecht bij geroosterd vlees in donkere saus. Silezische knoedels zijn opgenomen op de lijst van traditionele producten van de provincies Opole en Silezië.

Pyzy zijn grote knoedels, meestal gestoomd, met een hartige vulling aan de binnenkant. Een vergelijkbaar gerecht, maar geserveerd als zoet gerecht, zijn knedle, die naar Polen zijn gekomen uit Oostenrijk-Hongarije.

Er zijn talloze soorten knoedels en variaties op knoedels in Polen te vinden. Veel regio's zijn bekend om hun unieke varianten van dit gerecht of originele manieren om het te bereiden.

Placki ziemniaczane

placki met goulash

Placki ziemniaczane zijn gemaakt van geraspte aardappelen, bloem en eieren. Ze worden gebakken in een sterk verhitte, ingevette pan. Meestal worden ze geserveerd met saus - dit kan zure room of champignonsaus zijn, maar een echte traktatie zijn de Hongaarse/Zbójnicku placki met goulash.

Nagerechten

appeltaart

Populaire desserts zijn appeltaart, cheesecake en kremówka (een soort roomtaart). Het laatste bestaat uit bladerdeeg gevuld met veel slagroom. Op vetdonderdag zijn de tafels vol met gevulde donuts en faworki - gefrituurde strikjes van knapperig deeg.

Dit zijn natuurlijk niet alle traditionele Poolse gerechten, nee! - het is niet eens de helft, omdat de Poolse keuken verschilt afhankelijk van de regio, het is daarom de moeite waard om door het land te reizen en lokale smaken te ontdekken. De bovengenoemde specialiteiten geven echter een idee van het karakter van een traditionele Poolse maaltijd: het moet overvloedig, eenvoudig en duidelijk zijn. Als we kijken naar de ingrediënten, kunnen we gemakkelijk afleiden dat de Poolse keuken afstamt van boerengerechten - aardappelen, meel, granen en genoemde ingelegde groenten zijn te zien in veel gerechten. Deze laatste waren een manier om zomerse oogsten, zoals komkommers, kool, paddenstoelen, te bewaren en in de winter te gebruiken. De eenvoud in de Poolse keuken werd versterkt tijdens de periode van de PRL, toen het moeilijk was om iets anders te kopen dan basisproducten, omdat de winkelschappen leeg waren. Dit motiveerde Poolse huisvrouwen om recepten te verbeteren zodat zelfs van de meest eenvoudige ingrediënten iets echt lekkers kon worden gemaakt.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...