De Basiliek van de Heilige Maagd Maria in Krakau

6 september 2021

De Basiliek van de Heilige Maagd Maria in Krakau
6 september 2021

De Basiliek van de Heilige Maagd Maria is een symbool van Krakau dat wereldwijd wordt erkend. Samen met de Wawelkathedraal is het een van de twee belangrijkste religieuze gebouwen in de stad. Elk jaar wordt het bezocht door duizenden toeristen, liefhebbers van architectuur en gelovigen, en het is een must-see op de kaart van Krakau-bezienswaardigheden. De Basiliek van de Heilige Maagd Maria bevindt zich op de Grote Markt, waar de torenspitsen boven de omliggende gebouwen uitsteken. Elk uur wordt er een trompetsignaal gespeeld vanaf een van de torens, en het geluid van de klokken echoot door de Oude Stad.

De Basiliek van de Heilige Maagd Maria en de Lakenhal

Geschiedenis van de Basiliek van de Heilige Maagd Maria

Helaas is de exacte datum van de bouw van de St. Mary's Kerk onbekend. De eerste historische verwijzingen werden gemaakt door de bekende Poolse kroniekschrijver Jan Długosz en geven aan dat de tempel al in 1222 bestond. Sindsdien is het gebouw talloze keren herbouwd. Niet alleen het interieur, maar ook het lichaam van de basiliek heeft een aantal wijzigingen ondergaan.

Een van de belangrijkste ondernemingen was de oprichting van het priesterkoor, dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, in de jaren 1355-1365 en de verlichting van het kerkinterieur die werd opgedragen in 1392-1397. Op dat moment verlaagde bouwer Mikołaj Werner de zijbeuken muren en introduceerde grote raamopeningen gevuld met gebrandschilderd glas in de hoofdmuren (waarvan er drie tot op heden zijn overgebleven). En zo veranderde het hall-ontwerp van de tempel in een basiliek. Een andere belangrijke reconstructie vond plaats aan het begin van de 15e eeuw, toen twee zijkapellen werden toegevoegd. Tegelijkertijd werd de noordelijke toren verhoogd en aangepast om te dienen als de stadswachttoren. In 1478 bedekte timmerman Maciej Heringk de toren met een zogenaamde helm en in de 17e eeuw werd er een kenmerkende vergulde kroon op de spits geplaatst.

Het einde van de 15e eeuw bracht de basiliek een ander kunstwerk - het Grote Altaar van Veit Stoss, tegenwoordig beschouwd als een van de meest opvallende laatgotische beelden.

In de 18e eeuw onderging de basiliek een grote renovatie. Het moest gemoderniseerd worden in lijn met de destijds heersende mode, nu bekend als de barokstijl. Veel meubels werden vervangen, waaronder 26 altaren, banken en schilderijen. De muren zijn versierd met polychroom werk van Andrzej Radwański.

Aan het einde van de 18e eeuw werd vanwege de invoering van Oostenrijkse hygiënevoorschriften het kerkhof gesloten. Tegenwoordig bevindt zich op deze plek het Mariacki-plein.

De laatste grote wijzigingen vonden plaats in 1887-1891, toen neo-gotische elementen werden geïntroduceerd in het interieur onder leiding van Tadeusz Stryjeński. De tempel kreeg een nieuw polychroom ontworpen en geproduceerd door meester Jan Matejko. Stanisław Wyspiański en Józef Mehoffer, die met hem samenwerkten, creëerden de glas-in-loodramen in het priesterkoor en boven de hoofdorgels.

Hoe St. Mary's Basilica te bezoeken?

Bij een bezoek aan de prachtige interieurs van de Basiliek van de Heilige Maagd Maria is het de moeite waard om aandacht te besteden aan een paar belangrijke elementen. Een adembenemende indruk wordt gemaakt door het stellaire gewelf van de basiliek, dat bovendien bedekt is met schilderingen, waardoor het lijkt op een werkelijk sterrenhemel. De magische sfeer wordt versterkt door het licht dat door de eerder genoemde kleurrijke glas-in-loodramen naar binnen stroomt. Een sleutelelement van de tempel is ongetwijfeld het werk van Veit Stoss. Het kostte de meester 12 jaar om dit houten altaar te snijden. Het 11 x 13 meter grote retabel is het grootste gotische altaarstuk van heel Europa.

De bas-reliëfs beelden bekende bijbelse scènes uit - van de Aankondiging aan Maria tot de opstanding van Jezus. Hun grootte en aandacht voor detail maken ze tot een wereldklasse meesterwerk en een perfecte vertegenwoordiging van de laatgotische stijl.

Een andere opvallende detail zijn de torens van de Basiliek van de Heilige Maagd Maria. Het is opmerkelijk dat de torens in hoogte verschillen. De hogere, 82 meter hoge noordelijke toren is bedekt met een gotische koepel die bestaat uit acht kleine torentjes en een spits met een kenmerkende kroon die Maria symboliseert als de koningin van Polen. De eerste kroon werd gemaakt in 1628. De kroon die je vandaag ziet is niet veel jonger - het dateert uit 1666. Elk uur klinkt het trompetsignaal daadwerkelijk vanuit de noordelijke toren.

De lagere zuidelijke toren is 69 meter hoog en heeft altijd als klokkentoren gediend. Net als de hogere is het bedekt met een koepel. Een interessant element is de renaissancekapel van de Bekering van St. Paulus, die het werk is van de Italiaanse meester Bartłomiej Berecci. De kapel is bereikbaar via het balkon.

De oneven aard van de torens wordt verklaard door een legende over twee broers die verantwoordelijk waren voor hun voltooiing. De oudere broer zou de zuidelijke toren bouwen en de jongere de noordelijke. In eerste instantie vorderden de werkzaamheden op gelijke voet, maar na verloop van tijd begon het werk van de oudere broer het werk van de jongere te overtreffen. De jaloerse jongere broer wilde niet dat de oudere broer erkenning zou krijgen en vermoordde hem. Hij voltooide zijn eigen toren en bedekte het werk van zijn dode broer simpelweg met een koepel. Met de tijd werd hij gekweld door zijn geweten en stak hij in een vlaag van wanhoop zijn hart door met hetzelfde mes waarmee hij zijn broer had gedood. Daarna wierp hij zichzelf vanaf de top van de toren. Ter herinnering aan deze tragische gebeurtenissen hebben de inwoners van Krakau een mes aan de poort van de Lakenhal gehangen, waar het tot op de dag van vandaag te zien is.

Naast de kapel in de zuidelijke toren zijn er ook historische klokken:

Ridderlijke Półzygmunt (de halve Sigismund) De grootste van de Mariaklokken, ooit de grootste bel van Krakau. Het heeft een diameter van 180 centimeter en een gewicht van bijna 5 ton. De bel werd gefinancierd voor de basiliek in de 15e eeuw door Poolse ridders. De klank is dagelijks te horen om 21.05 uur en op vrijdagen om 15.04 uur.

Koninklijke Tenebrat Tenebrat-klok werd gesticht door koning Władysław Jagiełło rond 1388. Het was waarschijnlijk een symbool van de conclusie van de Pools-Litouwse Unie (in 1385). Na de doop van Jagiełło trouwde hij met Jadwiga en werd in 1386 gekroond tot koning van Polen. Voor het gieten van "de halve Sigismund" was Tenebrat de grootste klok van Krakau.

De overige liturgische klokken zijn niet toegankelijk voor het publiek. Hun namen zijn Misjonał (van een onbekende stichter, daterend uit 1387) en Mieszczański. Het is vermeldenswaard dat de Mieszczański-klok werd gefinancierd door Krakau-burgers en rond 1320 werd gegoten toen de kerk ook werd ingewijd. Het is dus een van de oudste volledig bewaard gebleven Poolse klokken.

De jongste klok is de "Joseph van Nazareth", opgericht ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de kerk (het weegt 700 kilogram, wat een directe verwijzing is naar de leeftijd van de tempel). De klok luidde voor het eerst op 1 januari 2000, om het jubileumjaar aan te kondigen.

Bezienswaardigheden voorwaarden

Basiliek
De zuidelijke ingang is bedoeld voor toeristen, die in de eerste plaats het priesterkoor en het voorste deel van het schip van de basiliek met kapellen kunnen bezoeken.

Er is een toegewezen gebedsruimte voor gelovigen. Deze is te bereiken via de hoofdingang vanaf de Grote Markt. Toeristen wordt gevraagd om deze ingang niet te gebruiken.

Torens van de Basiliek van de Heilige Maagd Maria

Openingstijden van de St. Mary's Kerk

Het hele jaar door
Maandag t/m zaterdag: 11.30-18.00 uur
Zondag: 14.00-18.00 uur

Prijzen voor de Basiliek van de Heilige Maagd Maria

Normale tickets: PLN 10
Senioren ouder dan 65 jaar: PLN 8
Studenten, jongeren en kinderen: PLN 5

Mariacki Bulge Tower (noordelijke toren)
De ingang van de toren is vanaf de Floriańska-straat. Acht mensen kunnen tegelijkertijd de toren betreden, twee rondes per uur.
Toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar - jongere kinderen worden om veiligheidsredenen niet toegelaten. Er zijn bijna 300 treden om de toren te beklimmen.

Openingstijden
April tot oktober (behalve kerkelijke feestdagen):
Maandag: gesloten
Dinsdag-zaterdag: 9.10-17.30 uur (pauze 11.30-13.10 uur)
Zondag: 13.10-17.30 uur
November tot maart: gesloten voor bezoekers.

Prijzen
Normale tickets: PLN 15
Kortingstickets (kinderen van 7 tot 18 jaar): PLN 10

St. Mary's Bell Tower (zuidelijke toren)
De klokken Półzygmunt en Tenebrat, evenals de Kapel van de Bekering van St. Paulus zijn beschikbaar. Om veiligheidsredenen kunnen alleen mensen ouder dan 18 jaar de toren betreden. Bezichtiging mogelijk voor een groep van maximaal 6 personen.

Openingstijden
Van 1 juni tot oktober (behalve kerkelijke feestdagen):
Maandag: gesloten
Dinsdag-vrijdag: 10.00-14.00 uur (pauze om 12.00 uur)
Oktober tot eind mei: gesloten voor bezoekers

Ticketprijs: PLN 15
Bezichtiging is mogelijk na afspraak bij het servicepunt op Plac Mariacki 7.

Houd er rekening mee dat de genoemde prijzen voor de Basiliek van de Heilige Maagd Maria geldig zijn op de datum van dit artikel en kunnen zijn gewijzigd. Het wordt aanbevolen om de officiële website te raadplegen voor actuele informatie over prijzen en bezoekvoorwaarden.

Het trompetsignaal op de toren

Interessante feiten over de St. Mary's Kerk

  • De basiliek is gedeeltelijk ingebed in de funderingen van een oude kerk die mogelijk uit de 10e-11e eeuw stamt.
  • In 1442 of 1443 werd Krakau getroffen door een zware aardbeving die het gewelf van de St. Mary's Kerk deed instorten.
  • Het trompetsignaal wordt elk uur gespeeld. De melodie weerklinkt naar de vier hoeken van de wereld. Elke richting heeft een betekenis: het zuiden is een eerbetoon aan de koning, het westen - de burgemeester, het noorden - de bezoekers en het oosten - de commandant van de wacht (voorheen voor de handelaren).
  • De dienst van een trompettist duurt 24 uur (daarna 48 uur vrij), waarin hij geen tijd heeft voor een dutje - de wacht moet klaarstaan om het trompetsignaal precies elk uur te spelen.
  • Een karakteristiek element van het Krakau-trompetsignaal is de plotselinge onderbreking van de melodie. Deze traditie heeft te maken met de legende volgens welke tijdens de Tataarse invasie van Krakau de wacht op de toren, bij het zien van de vijandelijke eenheid, onmiddellijk begon met het spelen van het trompetsignaal om de inwoners voor de dreiging te waarschuwen. Helaas slaagde hij er niet in de hele melodie af te maken - hij werd geraakt door een Tataarse pijl. Toch slaagde hij erin de Krakause bevolking te waarschuwen voor het gevaar, wat de stad redde.
  • Er zijn 11 kapellen in de St. Mary's Kerk.
  • De naam St. Mary is een algemene term die verwijst naar Mariakerken - in het geval van Krakau is de volledige naam van de basiliek de Aartsprebendarische Kerk van de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria.
Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...