79ste Herdenking van de Liquidatie van het Roma-Kamp in Auschwitz

7 augustus 2023

De 79ste herdenking van de liquidatie van het Roma-kamp in Auschwitz werd op 2 augustus gemarkeerd in het staatsmuseum en monument.
79ste Herdenking van de Liquidatie van het Roma-Kamp in Auschwitz

79ste Herdenking van de Liquidatie van het Roma-Kamp in Auschwitz

Op 2 augustus werd een ceremonie gehouden in het staatsmuseum en monument ter ere van de 79ste herdenking van de liquidatie van het zogenaamde "Roma familiekamp" in Auschwitz II-Birkenau. Het kamp werd geliquideerd door de Duitsers in de nacht van 2 op 3 augustus 1944, toen ongeveer 4300 kinderen, vrouwen en mannen, de laatste Roma-gevangenen in het kamp, werden vermoord in de gaskamers. 2 augustus wordt erkend als de herdenkingsdag van de Holocaust van de Roma.

Hulde aan de Slachtoffers

Honderden mensen verzamelden zich bij het monument voor de Holocaust van de Roma en Sinti op de plaats van het voormalige nazi-concentratie- en uitroeiingskamp. Onder hen waren vertegenwoordigers van de regering, internationale organisaties, ambassadeurs en diplomaten, politici, lokale autoriteiten, instellingen en musea, die hun respect betuigden en kransen neerlegden voor de slachtoffers.

"Ik ben zeer ontroerd en geraakt dat ik vandaag, op de Europese herdenkingsdag van de Holocaust van de Sinti en Roma, mag spreken als vertegenwoordiger van onze overlevenden," zei Gerda Pohl tijdens de ceremonie. "Mijn overleden man, Horst Pohl, heeft hier in Auschwitz voor zijn leven gevochten. Daarom is het voor mij bijzonder belangrijk om de Holocaust van de Sinti en Roma op deze plaats te herdenken," benadrukte zij.

Stemmen van Overlevenden en Vertegenwoordigers

Pohl bracht de kwestie van discriminatie en uitsluiting naar voren en riep op: "We moeten waakzaam zijn om dit alles niet te herhalen. [...] Ik roep jullie allemaal vanuit mijn hart op om racisme te bestrijden waar je het ook vindt." Roman Kwiatkowski, leider van de Roma-associatie in Polen, belichtte de lange en turbulente geschiedenis van de Roma en Sinti in Europa en het belang van het herinneren aan deze geschiedenis.

Romani Rose, leider van de Centrale Raad van Sinti en Roma in Duitsland, bracht ook de bredere problemen van rassendiscriminatie en sociale uitsluiting die nog steeds de Roma- en Sinti-gemeenschappen teisteren naar voren. "Auschwitz is een symbool voor een keerpunt in de geschiedenis van de beschaving en een misdaad tegen de menselijkheid gepleegd door de nazi's tegen 500.000 Sinti en Roma en 6 miljoen Joden," zei hij.

Nicola Beer, vicevoorzitter van het Europees Parlement, benadrukte het belang van collectief geheugen en waarschuwde voor de terugkeer van totalitarisme, destructief nationalisme en extremisme. "Het moet onze gezamenlijke plicht zijn om toekomstige generaties te onderwijzen over de Holocaust van de Sinti en Roma," benadrukte zij.

Hedendaagse en Toekomstige Herinnering

Michał Kamiński, vicepresident van de Senaat van de Republiek Polen, verbond historisch geheugen met de realiteit van vandaag. Hij wees op het gevaar van toenemend racisme en haat en merkte op: "Geen enkel volk of beschaving is immuun voor de zonde van racisme en haat."

Ook de Poolse premier, Mateusz Morawiecki, richtte zich tot de deelnemers aan de ceremonie in een brief die werd voorgelezen door Mateusz Małodziński, vice-gouverneur van de provincie Klein-Polen. "In het hart van Europa werden Sinti en Roma, die eeuwenlang onder ons hadden geleefd als onze buren, hun unieke cultuur creëerden die deel uitmaakt van ons erfgoed, systematisch naar concentratiekampen gestuurd en vermoord," zei de brief.

Geschiedenis van de Vervolging van de Roma en Sinti

Vanaf 1933 waren de Roma, samen met de Joden, het doelwit van rassenvervolgingen die registratie, het ontnemen van bepaalde beroepsrechten, verbod op gemengde huwelijken, dwangarbeid en uiteindelijk opsluiting in concentratiekampen omvatten. De nazi's beschouwden hen als een "vijandig element", met een "erfelijke neiging" tot criminaliteit en antisociaal gedrag.

De misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden begaan, inclusief de genocide op de Sinti en Roma, mogen nooit worden vergeten. Herdenkingsgebeurtenissen zoals die van 2 augustus dienen als een krachtige herinnering aan de wreedheden uit het verleden en als een waarschuwing voor de toekomst.

Wstecz
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...