79e Herdenking van de Opstand van Warschau: Een eerbetoon aan de gedeporteerden

7 augustus 2023

Ter ere van de 79e herdenking van de Opstand van Warschau heeft het Nationaal Museum en het Monument hulde gebracht aan de bijna 13.000 inwoners van Warschau die door de nazi's naar Auschwitz werden gedeporteerd.
79e Herdenking van de Opstand van Warschau: Een eerbetoon aan de gedeporteerden

79e Herdenking van de Opstand van Warschau: Een eerbetoon aan de gedeporteerden

Op 1 augustus heeft het Nationaal Museum en het Monument de 79e herdenking van de Opstand van Warschau geëerd en hulde gebracht aan de bijna 13.000 inwoners van Warschau die in 1944 door de nazi's naar Auschwitz werden gedeporteerd.

Herdenking van de Opstand

79 jaar geleden, op 1 augustus 1944 om 17.00 uur, begon de Opstand van Warschau, een gewapende opstand van 63 dagen tegen nazi-Duitsland. Op hetzelfde moment legde Anna Skrzypińska, vice-voorzitter van het museum, een krans bij de Executiemuur in blok 11 van het voormalige Auschwitz I-kamp ter ere van de gedeporteerde stadsbewoners.

Warschau en Auschwitz: Een verweven geschiedenis

De geschiedenis van het concentratie- en vernietigingskamp dat de nazi's in Auschwitz hadden opgezet, is diep verweven met de geschiedenis van de Opstand van Warschau. Tijdens en na de onderdrukking van de opstand deporteerden de nazi's ongeveer 550.000 inwoners uit Warschau en bijna 100.000 uit omliggende gebieden. Ze werden naar het nieuw opgerichte transitkamp 121 in Pruszkow, nabij Warschau, gestuurd. Ongeveer 55.000 van hen werden naar concentratiekampen gestuurd.

Deportaties naar Auschwitz na de Opstand

Na het uitbreken van de gewapende opstand in Warschau werden bijna 13.000 gearresteerde inwoners van Warschau - mannen, vrouwen en kinderen - in augustus en september 1944 vanuit het transitkamp in Pruszkow naar Auschwitz gedeporteerd. Ze vestigden zich in Auschwitz II-Birkenau.

De tragische reis van de inwoners van Warschau

De gedeporteerden vertegenwoordigen een doorsnede van de samenleving, waaronder ambtenaren, wetenschappers, kunstenaars, artsen, handelaren en arbeiders, van pasgeborenen tot ouderen. Een klein deel bestond uit andere nationaliteiten, waaronder Joden die zich verborgen hielden met zogenaamde "Arische documenten".

Het lot van de gedeporteerden naar Auschwitz

De meeste gedeporteerden werden na enkele weken overgebracht naar kampen in het Derde Rijk en werden ingezet in de oorlogsindustrie. Velen stierven daar. In januari 1945 werden minstens 602 vrouwen met kinderen (inclusief kinderen geboren in het kamp) in vijf aparte transporten naar Berlijn gestuurd. Sommige gedeporteerden werden in januari 1945 geëvacueerd uit het kamp. Sommigen stierven tijdens de "dodenmarsen", terwijl anderen werden bevrijd in de kampen in het Derde Rijk. Minstens 400 personen, waaronder minstens 125 kinderen en jongeren, overleefden tot de bevrijding.

Monument voor de gedeporteerden: Tentoonstellingen en educatief materiaal

Het lot van degenen die na de Opstand van Warschau naar Auschwitz werden gedeporteerd, wordt gedocumenteerd in een speciale tentoonstelling die het museum heeft voorbereid in samenwerking met het Google Cultural Institute, en in deel 10 van de educatieve serie "Voices of Memory".

Herinneringsboeken en educatief materiaal

In 2000 publiceerde het museum "Herinneringsboek: Transporten van Polen, Warschau naar KL Auschwitz 1940-1944", ter herinnering aan de gedeporteerden. Het museum heeft ook een speciale online les voorbereid gewijd aan de transporten van Warschau naar Auschwitz tijdens de opstand.

In april 2007 publiceerde het museum een bijgewerkte en uitgebreide versie van de vaak herdrukte verzameling verhalen over de kinderen in Auschwitz, "Childhood in Stripes". Dit is een van de meest ontroerende documenten die het tragische lot van de Auschwitz-gevangenen weergeven en een schokkend beeld geven van het kamp gezien door de ogen van een kind uit Warschau dat naar Auschwitz werd gebracht. De auteur, Bogdan Bartnikowski, nam deel aan de opstand toen hij 12 jaar oud was als koerier. Op 12 augustus 1944 werd hij samen met zijn moeder naar Auschwitz gedeporteerd.

Wstecz
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...