"Herinnering / Zachor"-evenement in Krakau: Een herdenkingsceremonie voor de tragedie in KL Plaszow

7 augustus 2023

Het KL Plaszow-museum organiseerde het "Herinnering / Zachor"-evenement ter herdenking van de slachtoffers en gevangenen van het KL Plaszow-concentratiekamp van de nazi's.
"Herinnering / Zachor"-evenement in Krakau: Een herdenkingsceremonie voor de tragedie in KL Plaszow

"Herinnering / Zachor"-evenement in Krakau: Een herdenkingsceremonie voor de tragedie in KL Plaszow

Op 6 augustus werd in de stad Krakau een herdenkingsceremonie georganiseerd voor de gevangenen en slachtoffers van het KL Plaszow-concentratiekamp van de nazi's. Het evenement, georganiseerd door het KL Plaszow-museum, bracht stadsbewoners en overlevenden van het kamp samen.

Waarom is 6 augustus zo belangrijk?

Elk jaar organiseert het KL Plaszow-museum het "Herinnering / Zachor"-evenement op de eerste zondag na 6 augustus. Op deze dag in 1944 arresteerden de nazi's duizenden mannen in Krakau en interneerden ze in het Plaszow-kamp, een gebeurtenis die bekend staat in de geschiedenis van de stad als "Zwarte Zondag".

Hoe probeerden de nazi's de sporen van KL Plaszow uit te wissen?

In juli en augustus 1944 probeerden de nazi's de sporen van KL Plaszow uit te wissen door gevangenen dieper het rijk in te verplaatsen, elementen van de kampinfrastructuur te verwijderen en zich te ontdoen van de lichamen van de slachtoffers. Ondanks hun inspanningen overleefden concrete overblijfselen van het kamp en zijn de woorden van de overlevenden doorgegeven.

Wie nam deel aan het "Herinnering / Zachor"-evenement?

Ondanks de regen verzamelden inwoners van Krakau en het personeel van het KL Plaszow-museum zich op zondagavond om de gebeurtenissen die verband houden met de geschiedenis van het Plaszow-kamp en zijn gevangenen te herdenken.

Wat is de missie van de "Herinnering / Zachor"-bijeenkomst?

"Het 'Zachor'-evenement is voor iedereen. Iedereen kan komen. We proberen het geheugen van twee gebeurtenissen te verbinden." - zei Marta Śmietana van het KL Plaszow-museum. Śmietana benadrukte dat de geschiedenis van het kamp complex is en vele lagen heeft, maar dat het de moeite waard is om het te herontdekken door de woorden van de overlevenden.

Stem geven aan de overlevenden

Tijdens het evenement werden fragmenten uit de verslagen van de overlevende gevangenen voorgelezen. De woorden van Malvina Graf, een voormalige gevangene in KL Plaszow, belichtten het belang van leven in het kamp. De luisteraars hoorden ook herinneringen van Tadeusz Śliwiński, lid van het nationale leger, die gevangene was in KL Plaszow.

De herdenking werd ondersteund door Bernard Offen, een overlevende van de Holocaust en voormalige gevangene in KL Plaszow. Offen, geboren in 1929 in Podgórze, deelde zijn ervaringen met de deelnemers.

Het "Herinnering / Zachor"-evenement dient niet alleen als herinnering aan de geschiedenis van KL Plaszow, maar ook als eerbetoon aan degenen die er hebben geleden, en houdt de herinnering aan de overlevenden levend, wiens herinneringen tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

Wstecz
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...