Zakopane. De mooiste routes van de Poolse Tatra-bergen voor beginners.

12 juli 2021

Zakopane. De mooiste routes van de Poolse Tatra-bergen voor beginners.
12 juli 2021

Zakopane. De mooiste routes van de Poolse Tatra-bergen voor beginners.

Als we dit artikel in één zin zouden moeten samenvatten, dan zou het zijn: "overal boven de stad". Maar we wilden een lijst maken van plaatsen die gemakkelijk toegankelijk zijn, veilig en vooral adembenemend zijn - voornamelijk vanwege het prachtige uitzicht, niet vanwege de inspannende klim.

Natuurlijk zou het moeilijk zijn om een lijst te maken van plaatsen die zonder enige inspanning bereikbaar zijn (hoewel sommige hier worden genoemd), maar je zult geen zeer gevaarlijke routes vinden die professionele apparatuur en bergervaring vereisen.

We hebben een diverse set van plaatsen voorbereid - van diegenen die geen inspanning vereisen, via die waar je een beetje zult zweten, tot plaatsen waar de weg spierpijn kan veroorzaken - maar ze zijn zeker het bezoeken waard.

Krokussen in de Chochołowska-vallei

Tatra-gebergte. Routes toegankelijk voor iedereen

Moeilijkheidsgraad: gewoon vooruit lopen gedurende een bepaalde tijd... of een kabelbaan nemen de berg op.

Kasprowy Wierch - ondanks dat de top bijna 2000 meter boven zeeniveau ligt, is er een optie om de top te bereiken met een kabelbaan. Het onderste station bevindt zich in Kuźnice (een wijk van Zakopane). Je kunt er komen met het openbaar vervoer of je auto achterlaten op een van de talloze (dure) parkeerplaatsen. De kabelbaanrit zelf duurt ongeveer 12 minuten. Als je een "heen en terug" kaartje kiest, kun je een uur en 40 minuten op de berg doorbrengen. Vanaf de top is er een prachtig uitzicht op de machtige Tatra-gebergte. Het is het hoogste punt van de Poolse Karpaten dat zonder enige moeite bereikt kan worden. Vanaf Kasprowy Wierch kun je gaan wandelen - er zijn routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Op de top vind je het hoogste restaurant van Polen, een terras met ligstoelen en het hoogste meteorologische station van Polen. In de winter zijn er een skigebied en stoeltjeslift in bedrijf, die ski-enthousiasten uitnodigen. Het is de moeite waard om te proberen tickets van tevoren te boeken, omdat de wachtrijen bij de ticketbalie ongelooflijk lang kunnen zijn, en het seizoen op Kasprowy Wierch het hele jaar door duurt.

Kabelbaan naar Kasprowy Wierch
  • Gubałówka - je kunt de top bereiken met een kabeltrein vanuit Zakopane of een niet veeleisende wandeling maken. Vanaf de top is er een uitzicht op het panorama van de Tatra-gebergte en Zakopane. Er zijn nogal wat stands met lokale snacks, souvenirs en verschillende attracties voor jongere toeristen, waaronder een touwpark en een zwaartekrachttrein. In de winter is er een skihelling in bedrijf (met een T-bar lift), en de jongste bezoekers kunnen goed voorbereide rodelbanen gebruiken.
  • Morskie Oko - de route duurt ongeveer twee uur enkele reis, maar vereist geen speciale vaardigheden. De route vanaf de parkeerplaats Palenica Białczańska naar het meer zelf loopt langs een geasfalteerde weg (de laatste paar dozijn meters zijn een grindweg). Onderweg zijn er verschillende plaatsen de moeite waard om te stoppen om uit te rusten en te bewonderen, bijvoorbeeld de Mięguszowieckie-pieken of de waterval Wodogrzmoty Mickiewicza. Vanaf Morskie Oko kun je een bergpad nemen naar Czarny Staw pod Rysami (ongeveer 45 minuten) - het pad is behoorlijk steil en rotsachtig maar niet erg veeleisend. Er is een berghut van de Poolse Toeristen- en Sightseeingvereniging (PTTK) in de buurt van Morskie Oko. In 2020 introduceerde het Tatra National Park (TPN) de mogelijkheid om parkeerplaatsen bij de Palenica Białczańska-parkeerplaats te reserveren - we raden deze oplossing aan voor toeristen die met de auto reizen. Het is niet de moeite waard om de auto op de toegangsweg achter te laten, omdat dit kan resulteren in een onaangename verrassing bij terugkomst van een wandeling - auto's worden daar geleidelijk weggesleept. Het is de moeite waard om zo vroeg mogelijk naar Morskie Oko te gaan - in het zomerseizoen kunnen er al om acht uur 's ochtends files ontstaan, en wandelen in een menigte van mensen neemt de vreugde van het bewonderen van de uitzichten weg.
Morskie Oko
  • Dolina Kościeliska - dit is een van de meest populaire Tatra-valleien die voornamelijk bekend staat om zijn pittoreske uitzichten, maar ook omdat het gemakkelijk toegankelijk is voor elke toerist. De ingang van de route bevindt zich in het Kiry-gedeelte van Kościeliska. Na een uur en 20 minuten lopen op een brede weg bereik je de berghut Ornak. Onderweg kom je langs de Wyżnia Kira Miętusia-klaring, waar in het voorjaar krokussen bloeien en in de zomer schapen grazen - je kunt regionale producten kopen bij de herdershut. Er zijn vijf grotten toegankelijk voor bezoekers langs de route: Raptawicka, Obłazkowa, Mroźna, Mylna en Smocza Jama. Toeristen met betere conditie en meer ervaring kunnen ervoor kiezen om te wandelen richting de Czerwone Wierchy, die ook adembenemende uitzichten biedt, vooral in de herfst. In de buurt van de Ornak-berghut bevindt zich de Smreczyński-vijver.
  • Rusinowa Polana - biedt een prachtig panorama van de Tatra-gebergte, die we kunnen bewonderen na een uur aangename wandeling vanaf de parkeerplaats Wierch Poroniec. In de zomer wordt er op de klaring een culturele schapenhouderij gehouden en er is ook de mogelijkheid om verse oscypek-kaas te kopen. Vanaf de klaring kun je een 40 minuten durende wandeling maken naar Gęsia Szyja of naar het Mariabeeld op Wiktorówki gaan. Voor degenen die een langere wandeling willen maken, raden we aan om de rode route naar Morskie Oko te nemen.
Rusinowa Polana
  • Dolina Chochołowska - een charmante vallei in het westelijke deel van de Tatra's die de moeite waard is om te bezoeken in het vroege voorjaar tijdens de bloei van de krokussen. De enkele reis duurt ongeveer 2 uur en er zijn geen moeilijkheden op de route. De reis begint op de Siwa-klaring, waar in de zomer schapen grazen. Er is een berghut in de vallei die bekend staat om de beste appeltaart in Zakopane.

Iets meer inspannend:

Moeilijkheidsgraad: een beetje steiler en je moet opletten waar je loopt, maar met een beetje vastberadenheid zul je zeker de top bereiken.

  • Nosal - een schilderachtige piek direct bereikbaar vanuit Zakopane (je kunt de start van de wandeling bij de dam onder Nosal bereiken vanuit Krupówki in ongeveer 30 minuten). Met een goede conditie kunnen we de top bereiken in 45 minuten vanaf de ingang van het TPN-gebied. De route is niet technisch moeilijk, maar we moeten voorzichtig zijn op de kam en niet in de buurt van de kliffen komen, vooral wanneer de rotsen nat zijn.
  • Sarnia Skała - de route door de Drogą pod Reglami en de Biały of Strążyska-vallei (mogelijkheid om een lus te maken) zou 4 tot 5 uur moeten duren. Beide routes leiden door paden die kunnen worden omschreven als gemakkelijke wandelingen - alleen de beklimming naar de rotsachtige koepel van Sarnia Skała vereist voorzichtigheid. Vanaf de top kunnen we genieten van een uitstekend uitzicht op de noordelijke muur van Giewont, evenals het panorama van Zakopane en omgeving. De Drogą pod Reglami loopt vanaf Wielka Krokiew, die bezoeken (er is een mogelijkheid van een stoeltjeslift naar de top) zal een uitstekende attractie zijn, vooral voor fans van het schansspringen.
Uitzicht vanaf Nosal

Routes voor meer ervaren wandelaars

Moeilijkheidsgraad: Let op je stappen en ademhaling, en het komt goed.

  • Hala Gąsienicowa - de meest schilderachtige bergweide gelegen in het hart van de Hoge Tatra's. De route zelf is niet veeleisend. Vanuit Kuźnice (bij de kabelbaan naar Kasprowy Wierch) kun je er komen via twee routes - via de Jaworzynka-vallei of via Boczań - beide routes duren ongeveer 2 uur en zijn niet technisch moeilijk, maar je zult er enkele steile beklimmingen vinden. Een andere optie is om af te dalen naar Hala Gąsienicowa via het pad vanaf Kasprowy Wierch (dat bereikbaar is met de kabelbaan), wat een half uur duurt en je de mogelijkheid geeft om te genieten van het uitzicht op de charmante Gąsienicowe-vijvers tegen de achtergrond van de Orlej Perci-massa (waar enkele van de gevaarlijkste routes in de Tatra's zich bevinden). Vanaf Hala Gąsienicowa kun je naar Czarny Staw Gąsienicowy gaan (het duurt 30 minuten). Meer ervaren wandelaars kunnen naar de Karb-pas gaan om te genieten van het geweldige uitzicht op Czarny Staw Gąsienicowy en Kościelec. Deze laatste is een uitdaging voor mensen die zeer behendig zijn in de bergen. Er is een berghut Murowaniec op Hala Gąsienicowa, waar je kunt eten en rusten.
Hala Gąsienicowa
  • Dolina Pięciu Stawów Polskich - een plek rechtstreeks uit een sprookje. Het gemakkelijkste pad naar de vallei vertrekt vanaf de weg naar Morskie Oko - na de waterval Wodogrzmoty Mickiewicza, sla je rechtsaf. De heen- en terugreis zonder pauze zou ongeveer 5 uur moeten duren voor iemand in goede conditie. Naast de meren zelf is er ook de Grote Siklawa - de grootste waterval van Polen. Meer ervaren wandelaars kunnen een steil pad nemen naar de Krzyżne-pas, die een prachtig uitzicht biedt op alle vijf meren, of naar Morskie Oko gaan via het Świstówka-pad. Er is een berghut in de vallei van de Vijf Poolse Meren. Aangezien het pad begint bij Palenica Białczańska, is het de moeite waard om van tevoren een parkeerplaats te reserveren.
Dolina Pięciu Stawów Polskich
  • Giewont – deze lijst zou niet compleet zijn zonder de meest beroemde piek in de Tatra-bergen. Terwijl de twee vorige vermeldingen vielen tussen de categorieën "een beetje bergop" en "let op je stappen", is de wandeling hier beslist uitdagender, ondanks de menigte die we onderweg tegenkomen. Er zijn verschillende paden die leiden naar de "slapende ridder", maar de meest populaire leidt vanuit de eerder genoemde Strążyska-vallei. De heen- en terugreis zou ongeveer 7 uur moeten duren. De top van Giewont is beveiligd met kettingen, die het laatste deel van de klim aanzienlijk vergemakkelijken. Het is vermeldenswaard dat er éénrichtingsverkeer is op de kettingen.Ondanks zijn grote populariteit en gemakkelijke toegankelijkheid mag Giewont niet onderschat worden, vooral de steile klim naar het einde toe. Een poging om de noordelijke helling van de berg af te dalen kan een uiterst onverstandig idee zijn, hoe verleidelijk het ook mag zijn om snel terug te keren naar Zakopane. Het is een pad naar een afgrond. Het is de moeite waard om vroeg in de ochtend naar Giewont te gaan om de drukte aan de top en de wachtrijen bij de kettingen te vermijden. Je moet ook speciale aandacht besteden aan de weersomstandigheden, want vanwege de metalen kettingen en het kruis kan een onweersbui op Giewont bijzonder gevaarlijk en potentieel tragisch zijn.
Uitzicht op Giewont

Waarschuwing

Dit artikel beschrijft bergen en paden in zomerse omstandigheden. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs schijnbaar gemakkelijke routes in de winter gevaarlijk kunnen worden. In de valleien is het gebruik van stijgijzers vereist en in hogere delen van de bergen moet je alleen met de juiste uitrusting, kennis en voorbereiding gaan. Let op lawine-waarschuwingen en bedenk dat het in de winter sneller donker wordt.

Voordat je de bergen ingaat, zowel in de winter als in de zomer, is het altijd belangrijk om de weersvoorspelling te controleren en je plannen aan te passen aan de weersomstandigheden. Veiligheid op de route is het belangrijkste, dus wees altijd voorzichtig en bereid je goed voor.

Bewonder de bergen zonder Zakopane te verlaten

Tot slot is het de moeite waard om te vermelden dat Cafe Tygodnik Podhalański (Kosciuszki 3 straat) en Góralski Browar (Krupówki 40 straat) plaatsen zijn waar je kunt genieten van uitstekende uitzichten terwijl je geniet van je favoriete drankje of snack. Andere plaatsen die landschap en ontspanning combineren zijn talrijke thermale baden in de regio Podhale. Prachtige uitzichten op de Tatra-bergen zijn ook te zien in naburige steden - Bukowina Tatrzańska, Gliczarów Górny, Zębie of op Bachledówka.

Wstecz

Commentaar toevoegen

Typ alsjeblieft je commentaar.
Voer alsjeblieft je naam in
 

Waarom voor ons kiezen?

We zijn al 14 jaar actief als toeristische operator in Krakau en hebben in die tijd meer dan een miljoen klanten bediend! De resulterende ervaring heeft ons in staat gesteld een hecht team op te zetten om ervoor te zorgen dat onze tours perfect zijn tot in het kleinste detail. Omdat we nauw samenwerken met tourbedrijven, kunnen we onze klanten professioneel georganiseerde tours aanbieden, gehost door ervaren gidsen die gepassioneerd zijn over het delen van hun uitgebreide kennis van Krakau en bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Auschwitz-Birkenau en de zoutmijn van Wieliczka. We zijn ook gespecialiseerd in het organiseren van premium tours, zoals privétours naar de mooiste plekken in de regio Małopolska. We helpen u graag bij het plannen van uw dag in Zakopane, de Pieniny-bergen of Częstochowa. We bieden ook luchthaventransfers en andere transportdiensten voor passagiers. Onze moderne vloot zorgt ervoor dat u comfortabel reist en geniet van de tourervaring. Elk van onze medewerkers spreekt vloeiend Engels. We gebruiken moderne boekingssystemen die worden bediend door een ervaren team van dispatchers. We werken elke dag om het vertrouwen van onze klanten te verdienen en ervoor te zorgen dat ze maximale waarde voor hun geld krijgen.

Loading...